Image
Volgens Van Dale betekent kip-lek-ker zich kiplekker voelen, zich lichamelijk bijzonder goed voelen. Maar volgens GAIA, die de volle steun krijgt van Herman Brusselmans, is dat een aberratie: het woord moet eruit of minstens een andere definitie krijgen. In een radiospot die vanaf 24/6 tot 4/7 op verschillende Vlaamse én Nederlandse zenders (waar Diervriendelijk Nederland de campagne voert) te horen is, doet de bekende auteur een voorstel: “Kiplekker: zich zo lekker voelen als een kreupele, miserabele en volgepakte vleeskip met doorgezakte kromme poten en een slecht hart, met nog enkele pluimresten aan het opgeblazen misvormde lijf." Zo klagen GAIA en Brusselmans de erbarmelijke leefomstandigheden aan van de 300 miljoen kippen die jaarlijks in België vetgemest worden voor hun vlees. Het gros van die vleeskippen is afkomstig van grootschalige bedrijven waar enorme loodsen volgepropt worden met tienduizenden kippen. "Kiplekker wekt de indruk dat die vlees- of braadkippen een heerlijk leven leiden”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit. “Maar in werkelijkheid is hun beklagenswaardig korte bestaan in die vetmestfabrieken één aaneenschakeling van pijn en lijden (botmisvormingen, kreupelheid, borstblaren, brandwonden aan de voetzolen, buikzucht, … ). Intensief vetgemest groeien ze hypersnel: in hooguit 42 dagen bereiken de reusachtig gegroeide mestkuikens hun slachtgewicht van 2,2 kg.” GAIA paste de definitie van "kiplekker" alvast aan in het online woordenboek wikitionary. Tegelijkertijd roept GAIA alle supermarktketens op om geen vlees meer te verkopen van kippen, die een miserabel leven lijden in de conventionele vetmestfabrieken en over te schakelen op gegarandeerd diervriendelijker kippenvlees.
24 juni 2021