Ontdek de VIRTUAL ZOO, de ZOO van de toekomst!
Deze zomer komt GAIA naar je toe met een nieuwe campagne om dierenleed in gevangenschap aan te pakken! In plaats van dieren op te sluiten in kooien, zoals in een traditionele dierentuin, nodigen we je uit om ze vrij en vrolijk in hun natuurlijke habitat te zien rondlopen.
In de VIRTUAL ZOO van GAIA kun je olifanten spotten die lekker uitrusten onder de acaciabomen, giraffen die nonchalant door de savanne stappen, of pinguïns die moedig de kou van het ijs trotseren – en dat allemaal dankzij een unieke virtual reality-ervaring!
Met een 3D-bril op sta je oog in oog met deze prachtige wilde dieren, in hun eigen, natuurlijke omgeving en met respect voor hun welzijn.
Waar & wanneer?
De Zomertour 2023 van de ZOO van de toekomst trekt door heel België, van woensdag 19 juli tot en met vrijdag 11 augustus.
Data van de Zomertour:
- Dinsdag 25/07: Brussel (Muntplein)
- Woensdag 26/07: Antwerpen (kruispunt De Meir & Wapper)
- Donderdag 27/07: Namen (Place de l'Ange)
- Vrijdag 28/07: Leuven (Grote Markt)
- Dinsdag 1/08: Charleroi (Place Verte)
- Woensdag 2/08: Hasselt (Molenpoortplein)
- Donderdag 3/08: Brugge (Grote Markt)
- Vrijdag 4/08: Blankenberge (op de dijk ter hoogte van het monument Debruyne & Lippens)
- Dinsdag 8/08: Gent (Emile Braunplein)
- Woensdag 9/08: Bergen (Marché aux Herbes)
- Donderdag 10/08: Luik (Place de la Cathédrale)
- Vrijdag 11/08: Eupen (Marktplatz)
Meer info over de locaties en exacte tijden HIER.
Waarom deze campagne tegen dieren in gevangenschap?
«Voor GAIA is de dierentuin van de toekomst een virtuele dierentuin. We zien liever een tijger in virtual reality dan een tijger achter tralies. Jij ook? »
Michel Vandenbosch, Voorzitter van GAIA
Dierentuinen: opsluiten voor amusement
GAIA is ervan overtuigd dat dierentuinen ingrijpend moeten veranderen voor het welzijn van de dieren. Daarom hebben we een nieuwe vorm van dierentuin bedacht, een dierentuin van de toekomst, die je meeneemt naar wilde leefgebieden in virtual reality. Dit geeft je de kans om olifanten, giraffen, tijgers en pinguïns van heel dichtbij te zien, zonder dat ze in gevangenschap hoeven te leven. Met deze ervaring wil GAIA aantonen dat virtual reality een echt alternatief kan zijn voor de traditionele dierentuin – een gevangenschap die dieren veel fysiek en mentaal leed bezorgt.
Wist je dat ?
Wereldwijd worden miljoenen wilde dieren in gevangenschap gehouden in de 10.000 dierentuinen die momenteel bestaan. Opgesloten in kooien die duizenden keren kleiner zijn dan hun natuurlijke leefomgeving, en in nagebootste omgevingen die niets gemeen hebben met hun echte savanne of bos, kunnen deze dieren ernstig mentaal en fysiek leed ervaren. Veel dieren in gevangenschap vertonen abnormaal, repetitief gedrag, wat een teken is van groot psychisch lijden: eindeloos heen en weer lopen, wiegen, zelfverminking, dwangmatig schoonmaken... De verveling onder deze dieren is zo groot dat ze er gek van worden.
In dierentuinen worden de kooien gebouwd zodat bezoekers de dieren van dichtbij kunnen bekijken, zelfs als dat ten koste gaat van de rust van de dieren zelf. Voortdurend blootgesteld aan een luidruchtige menigte en soms zelfs gedwongen om in contact te komen met mensen, lijden deze dieren onder een stress die hun al kwetsbare leven nog verder onder druk zet.
Om hun winstgevende activiteiten te rechtvaardigen, beweren dierentuinen dat ze bedreigde diersoorten beschermen door ze in kooien te houden. Toch is de meerderheid van de diersoorten in dierentuinen niet met uitsterven bedreigd. Hun gevangenschap heeft dus geen enkel nut, behalve voor vermaak. De keuze van de dieren die aan het publiek worden getoond, is vaak gebaseerd op hun iconische uitstraling en uiterlijk, en niet op hun noodzaak voor bescherming tegen uitsterven.
Bovendien is vrijwel elk dier in dierentuinen in gevangenschap geboren, wat het moeilijk, zo niet onmogelijk maakt om ze ooit terug te brengen naar de natuur, waar ze thuishoren. Of ze nu tot bedreigde diersoorten behoren of niet, deze dieren zullen dus nooit worden teruggeplaatst in hun natuurlijke leefomgeving. Kortom, het argument van bescherming tegen uitsterven, dat door dierentuinen steeds weer wordt herhaald, houdt geen stand.
De educatieve en onderzoeksactiviteiten die dierentuinen naar voren schuiven, zijn eveneens twijfelachtig. Wat valt er nu echt te leren over het natuurlijke gedrag en de behoeften van een wild dier – zoals voeding en leefomgeving – door het te observeren in een kleine kooi, waar het gefrustreerd, eenzaam en zonder vrijheid leeft?
Dat is nog niet alles: elk jaar doden dierentuinen duizenden dieren om hun overbevolkingsproblemen te beheersen. Simpel gezegd, als een dierentuin vindt dat er een dier "te veel" is, kan het dier worden gedood.
Dierentuinen zijn en blijven bedrijven die winst willen maken door mensen te vermaken. Natuurlijk proberen sommigen de dieren een wat beter leven te geven, maar laten we eerlijk zijn: zelfs in de beste dierentuinen is een leven in gevangenschap gewoon geen leven voor wilde dieren.
« The zoo is the only place where all prisoners are innocent. »
Phyllis Diller, Amerikaanse actrice
Wat kunt u doen ?
Als u om de bescherming van wilde dieren geeft, bezoek dan geen dierentuinen: uw geld zou deze instellingen alleen maar steunen in het levenslang opsluiten van gevoelige en intelligente wezens.
In plaats van ijsberen heen en weer te zien lopen op een betonnen plaat die een ijsvlakte moet voorstellen, of apen die zich uit verveling verdoofd achter glas bevinden, laten we de wilde dieren ontdekken die in onze bossen en velden leven, met respect voor hun vrijheid.
Wanneer technologie de dieren in gevangenschap te hulp schiet…
Voor zijn dierentuin van de toekomst kiest GAIA voor virtual reality, maar er zijn nog meer innovatieve manieren om wilde dieren te bewonderen zonder hen te schaden. Denk aan holografische dieren of levensechte robotdieren (animatronics) die het mogelijk maken om de natuur van dichtbij te ervaren – zonder dieren in gevangenschap!