GAIA wil aan tafel met overheid, wetenschap en industrie voor een afbouwplan inzake dierproeven
In het Vlaams Parlement vindt vandaag een hoorzitting plaats over het dierproefgebruik in Vlaanderen. Naast wetenschappers en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie is ook GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uitgenodigd om er de volksvertegenwoordigers toe te spreken. Zijn boodschap is duidelijk: er moet een afbouwplan komen om dierproeven in Vlaanderen uit te faseren. GAIA wil zich daarbij constructief opstellen.
Officiële cijfers, voor zowel Europa als België en Vlaanderen, tonen aan dat het proefdiergebruik nagenoeg stabiel blijft over de jaren heen. In België gebeurden 651.504 proeven in het jaar 2000, terwijl dat aantal 477.635 bedroeg in 2019. Het gros van die proeven gebeurt in Vlaanderen, namelijk 253.433 in 2019. Van een structurele daling is geen sprake afgelopen twintig jaar.
Michel Vandenbosch: “Tien jaar geleden werd de Europese proefdierrichtlijn ingevoerd. Daar staat letterlijk in dat een volledige vervanging van dierproeven door proefdiervrije methoden het uiteindelijke doel is. Maar dat bleek een papieren tijger, in de praktijk is er weinig veranderd.”
GAIA stelt nu voor om een afbouwplan af te spreken met bedrijven, universiteiten en de overheid. Een proactieve aanpak dus. Dat ligt in lijn met de recente oproep van het Europees Parlement: die vraagt via een resolutie dat de Europese Commissie een duidelijke roadmap opmaakt om dierproeven uit te faseren. Het Europese initiatief vloeide voort uit een actie van de gezamenlijke Europese dierenrechtenorganisaties, waaronder GAIA.
Michel Vandenbosch: “Gewoon wachten op dierproefvrije methoden is niet genoeg. Als die alternatieven er dan zijn, worden ze toch niet gebruikt in plaats van dierproeven. Dierproefgebruik is een kwestie van gewoonte geworden. Op Europees niveau begint dat eindelijk door te dringen. Ook in Vlaanderen moeten we eindelijk het fundamentele debat kunnen voeren.”
De Vlaamse regering organiseert een rondetafel over dierproeven met alle belanghebbende organisaties en bedrijven. Volgens GAIA moet het daar gebeuren, namelijk een duidelijk plan afspreken voor Vlaanderen om dierproeven af te bouwen.
Michel Vandenbosch: “Als GAIA staan we heel kritisch tegenover dierproeven. Maar we beseffen dat een stopzetting van de ene dag op de andere niet realistisch is. Wetenschappers en de farmaceutische industrie beweren vaak dat ze ook oprecht inzitten met hun proefdieren. Als ze dat echt menen, dan staan ze open voor een grondig overleg. Zou het niet fantastisch zijn mocht Vlaanderen als kennisregio de lead nemen in Europa om dierproeven af te bouwen?”