Image
EUFORANIMALS
Brussel, 17 september 2024  – GAIA is enorm verheugd over de benoeming van een Europese commissaris die zich specifiek richt op dierenwelzijn. Deze bevoegdheid zal worden toevertrouwd aan Olivér Várhelyi (Hongarije), die de rol van Commissaris voor Gezondheid en Dierenwelzijn op zich zal nemen.
17 september 2024

Historische overwinning 

Dit is een historische overwinning voor GAIA, die via haar EuForAnimals-campagne sterk geijverd heeft voor de aanstelling van een Commissaris die Dierenwelzijn uitdrukkelijk in de titulatuur draagt. Deze campagne heeft met succes de steun weten te bundelen van bijna zestig dierenbeschermingsorganisaties door heel Europa, evenals de steun van 310.000 Europese burgers en 200 Europarlementariërs.

Voor GAIA betekent deze benoeming een belangrijke stap vooruit voor het welzijn van honderden miljoenen dieren in Europa en opent het de weg naar een ambitieus en vooruitstrevend beleid op dit gebied.

 

Dierenwelzijn meer gewicht door aparte Commissaris 

GAIA benadrukt dat het Belgische model, met 3 regionale ministers bevoegd voor dierenwelzijn, heeft geleid tot baanbrekende wetgeving en België op de kaart heeft gezet als een van de koplopers in dierenbescherming. Miljoenen Europese burgers hebben dierenwelzijn hoog op de agenda staan en deze duidelijke  beslissing van de Europese Commissie geeft een sterk signaal dat de EU zich wil inzetten voor een betere bescherming van dieren en dat dierenwelzijn geen ondergeschikte rol speelt

 

Nieuw tijdperk voor dierenrechten in Europa

GAIA ziet dit als een historisch moment voor de dierenrechtenbeweging. Met een Europese commissaris voor Dierenwelzijn kunnen de langverwachte hervormingen en beleidsmaatregelen eindelijk hun weg vinden. Dit biedt ruimte voor ambitieuze veranderingen die de levenskwaliteit van dieren in Europa aanzienlijk zullen verbeteren.

 

Ann De Greef, directeur van GAIA, en Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “Ursula von der Leyen geeft een krachtig signaal dat dierenwelzijn eindelijk serieus wordt genomen. Dit historische besluit weerspiegelt de duidelijke verwachtingen van Europese burgers en markeert een nieuw tijdperk waarin dieren niet langer gezien worden als landbouwproducten, maar als levende wezens met gevoelens en rechten. We zijn overweldigd van vreugde over deze stap en kijken vol vertrouwen uit naar de positieve veranderingen die dit teweeg zal brengen. Onze jarenlange inzet voor een commissaris voor dierenwelzijn heeft eindelijk haar vruchten afgeworpen!”

 

euforanimals
europa