Image
beval Adrien Dolimont
16 april 2025

Taartjes, ballonnen, cadeautjes en roze-blauwe versiering... Donderdagochtend hing er een feestelijke sfeer voor het Élysette in Namen. Maar achter deze ogenschijnlijk vrolijke babyshower schuilde een duidelijke boodschap van GAIA aan Waals minister-president Adrien Dolimont (MR), bevoegd voor dierenwelzijn: "Het is tijd om te bevallen... van een écht beleid voor dieren."

Al 9 maanden minister van Dierenwelzijn, maar nog steeds niets

Toen de bevoegdheid dierenwelzijn in juli werd toevertrouwd aan de minister-president van Wallonië, werd dat door velen gezien als een sterk signaal. Men verwachtte politieke daadkracht en een ambitieuze aanpak.

échographie - Adrien Dolimont

Maar 9 maanden later luidt GAIA de alarmbel: er is niets gebeurd. Geen visie, geen actieplan, geen enkele maatregel. Het dossier blijft hangen in de prenatale fase. Dat blijkt ook uit de parlementaire vragen waarop de minister telkens vaag antwoordt, cruciale thema’s ontwijkt of alles doorschuift naar Europa – al maandenlang.

Cadeautjes voor minister Dolimont en de andere parlementsleden

De minister kreeg een mand vol knuffeldieren die de verschillende dossiers symboliseren: kat, konijn, biggetje, kip, eend, schaap, kreeft...
De parlementsleden ontvingen een doos met daarin een "zwangerschapsaankondiging" van de minister, inclusief een t-shirt met de slogan “Beval, Adrien!”, veganistische suikerbonen en echo's met beelden van dieren "in utero".

accouche adrien

Een campagne in de straten van Namen én online

In het stadscentrum van Namen doken ook stickers op met “Dolimont zwanger” als verlengstuk van de actie in het straatbeeld. GAIA deelt daarnaast ook beelden, video's en slogans op sociale media, met een duidelijke oproep: kom eindelijk in actie voor de dieren!

De grote dierenwelzijnsthema’s in Wallonië

In negen maanden tijd kondigde de minister enkel een vage intentie aan om thuisslachtingen te verbieden – een maatregel die er volgens hem pas binnen minstens een jaar zou komen. Ondertussen nadert het Offerfeest zonder dat er enig protocol of preventieplan is uitgewerkt, wat opnieuw illegale slachtingen en dierenleed dreigt te veroorzaken.

Andere urgente dossiers blijven onaangeroerd: het dwangvoederen voor foie gras, de chirurgische castratie van biggen, de leefomstandigheden van vleeskippen, dierproeven…
Wallonië wacht nog steeds op wetteksten en besluiten rond de verkoop van huisdieren of de invoering van een positieve lijst voor reptielen.

Meer weten over de uitdagingen voor dierenwelzijn in Wallonië?
Bezoek onze campagnepagina en ontdek de prioriteiten waar GAIA voor strijdt.

Beval adrien !