Elk jaar worden meer dan 220.000 octopussen onder bijzonder wrede omstandigheden gevangen in België

Ter gelegenheid van Werelddierendag lanceert GAIA een bewustmakingscampagne over een te vaak vergeten dier: de octopus. Elk jaar worden meer dan 220.000 octopussen onder wrede omstandigheden gevangen in België, waarbij ze in stilte lijden en de algemene onverschilligheid ondergaan.

Dankzij een onderzoek en beelden verkregen via een undercover-operatie, onthult GAIA de wreedheid van de vangstmethoden van deze sentiente wezens. Deze beelden brengen de brute realiteit aan het licht waarmee octopussen worden geconfronteerd.

www.gaia.be

Vangst van octopussen: een wreedheid in volle opmars

De vangst van octopussen, die al zorgwekkend is, blijft toenemen. In 2023 hebben Belgische schepen meer dan 224.000 octopussen aan land gebracht. De vangst van weekdieren (waaronder inktvissen, pijlinktvissen en octopussen) is in België sterk gestegen met 98% tussen 2021 en 2022. Deze gevoelige dieren worden brutaal op het dek gesmeten en daar minutenlang aan de lucht blootgesteld, waardoor ze langzaam stikken. De huidige vangstmethoden brengen enorme stress en zware verwondingen met zich mee voor deze weekdieren. Hun doodstrijd kan wel 30 minuten duren, terwijl hun ogen en huid worden beschadigd door blootstelling aan het licht.

octopus 220000

De octopus, een gevoelig wezen

Wetenschappelijke studies bevestigen dat octopussen gevoelige wezens zijn die pijn en emoties kunnen ervaren. Met meer dan 300 miljoen hersencellen hebben ze een complex zenuwstelsel. Hun acht tentakels bevatten aparte ‘breinen’, ganglia, die onafhankelijk van het centrale brein functioneren. Deze "onderwatergenieën", die drie harten hebben, beheersen camouflagetechnieken, kunnen van vorm veranderen en de vorm aannemen van hun omgeving, van prooien en predatoren. Octopussen hebben een goed geheugen. Ze gebruiken zelfs gereedschap om complexe problemen op te lossen. Daarnaast zijn ze nieuwsgierig en zoeken ze actief contact via hun tentakels, bijvoorbeeld met duikers. Dit jaar ondertekenden 287 neurologen, dierengedragsexperten en andere wetenschappers de Declaration of (Verklaring van) New York, die niet enkel gewervelde dieren maar ook ongewervelden, waaronder octopussen, erkent als wezens met bewustzijn, die in staat zijn pijn en lijden te ervaren.

In een nieuw rapport rapport dat door GAIA is gepubliceerd, evenals eerdere wetenschappelijke studies, ontdekt u dat octopussen wezens zijn met een opmerkelijke intelligentie, gevoeligheid en bewustzijn. Octopussen zijn sentiente dieren zijn die pijn kunnen ervaren.

De octopus is een sentient wezen

Een sentient wezen is een individu dat in staat is om de handelingen van anderen in relatie tot die van zichzelf en van derden te evalueren, zich zijn eigen handelingen en de gevolgen daarvan te herinneren, de risico's en voordelen ervan in te schatten, gevoelens te ervaren en een variabel bewustzijnsniveau te hebben. Een sentient en bewust wezen voelt pijn, plezier en verschillende emoties. Het heeft de capaciteit om dingen subjectief te ervaren en levenservaringen op te doen.

"Het is tijd om een einde te maken aan de onverschilligheid. Elke octopus lijdt in stilte, gevangen, verstikt, en aan de lucht blootgesteld. Deze intelligente en gevoelige wezens verdienen onze compassie en een passende wettelijke bescherming."

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA

VergEET de Octopus niet !

De consument kan echt iets veranderen. Om een einde te maken aan deze wreedheid, weiger octopus op je bord. Koop geen octopusvlees en eet het niet meer. Je draagt actief bij aan het verminderen van het leed dat deze gevoelige en intelligente zeedieren wordt aangedaan. Onder deze slogan roepen we op tot een collectief bewustzijn! Met een jaarlijkse gemiddelde uitgave van slechts 12 euro per huishouden aan weekdieren, zou het gemakkelijk zijn om octopusvlees te laten zonder onze eetgewoonten te verstoren.

Een campagne voor mentaliteitsverandering en aangepaste wetgeving

GAIA roept op tot een einde aan de verkoop van octopussen: Wij vragen supermarkten om te stoppen met het verkopen van octopusvlees en pleiten voor wetgeving die de vangst en verkoop van deze gevoelige dieren verbiedt. Alleen een verbod op vangst en consumptie kan deze wreedheid stoppen.

Rapport: De octopussen in België
Document
PDF, 1.88mb