Image
interdiction delphinium en Belgique
17 november 2024

Een strijd van 30 jaar voor de vrijheid van dolfijnen 


Voor GAIA is deze beslissing het resultaat van decennialange inzet. De campagne begon in de jaren '90 met steun van iconen als de wereldberoemde antropologe en VN-ambassadeur van de vrede Jane Goodall en Ric O'Barry, voormalig trainer van Flipper en inmiddels een fervent activist tegen dolfijnengevangenschap. Door de jaren heen heeft GAIA onder meer bijgedragen aan de sluiting van het dolfinarium in de Antwerpse Zoo in 1999 en recent nog gepleit tijdens hoorzittingen in het Vlaams Parlement voor een definitief einde aan de opsluiting van dolfijnen.

"Dit is een historisch moment voor alle dierenactivisten. Het beëindigen van de opsluiting van deze gevoelige en intelligente dieren is niet alleen een stap vooruit voor dierenwelzijn, maar ook een krachtig signaal aan de samenleving: dieren hoeven niet te lijden voor ons vermaak, en dolfijnen in gevangenschap zijn niet meer van deze tijd. Dolfinaria moeten zich hiervan bewust worden."

Michel Vandenbosch
GAIA-Voorzitter
La Belgique 4e  pays européen qui interdit les dephinariums

Vierde land in Europa dat de opsluiting van dolfijnen verbiedt 


De sluiting van het Boudewijn Seapark weerspiegelt ook de mening van de Belgische bevolking. Uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van GAIA, uitgevoerd in april 2024, blijkt dat maar liefst 85% van de Vlamingen en Brusselaars het verbod op dolfinaria steunt. Met deze beslissing volgt België in de voetsporen van landen als India, Costa Rica, Chili, Kroatië, Slovenië en Cyprus, die de opsluiting van dolfijnen al eerder hebben verboden.

Sanctuaire marin pour dauphins

GAIA pleit voor waardige levensomstandigheden voor de laatste gevangen dolfijnen 


GAIA pleit ervoor dat de laatste dolfijnen van het Boudewijn Seapark worden overgebracht naar een reservaat waar ze in semi-vrijheid kunnen leven. Een mogelijke bestemming is het geplande reservaat in een baai op het Griekse eiland Lipsi, dat GAIA steunt. Ook andere reservaten die een semi-natuurlijke omgeving en waardige leefomstandigheden bieden, worden overwogen. Dit biedt de dieren een kans op een beter leven, dichter bij hun natuurlijke leefomgeving.

Meer info

dauphins dans delphinarium

Het einde van dolfinaria, een slimme keuze voor gevoelige wezens 


Dolfijnen zijn uiterst intelligente en sociale zeezoogdieren die in gevangenschap zwaar lijden. De kunstmatige bassins waarin ze leven, zijn slechts een fractie van hun natuurlijke leefgebied. 

Hierdoor missen ze de ruimte, stimulatie en interactie die ze in het wild zouden hebben. In de natuur leggen dolfijnen dagelijks tot 100 km af en duiken ze tot 200 meter diep. In gevangenschap ontwikkelen ze stereotiep gedrag, wat hun welzijn ernstig schaadt.

Een gezamenlijke overwinning voor de dolfijnen van België 

GAIA bedankt oprecht iedereen die heeft bijgedragen aan deze strijd voor de vrijheid van dolfijnen. Dankzij de steun van iconen zoals Jane Goodall, dierenethicus Koen Margodt, voorzitter van de commissie dolfijnen van het Jane Goodall Institute, Ric O'Barry en de dierenorganisaties, zoals Bite Back, is deze overwinning mogelijk gemaakt. Deze gezamenlijke inspanning heeft het verbod mogelijk gemaakt waardoor we een krachtige stap voorwaarts zetten voor het dierenwelzijn in België.