Na incidentrijke nieuwjaarsnacht eist GAIA opnieuw nationaal verbod op afsteken én verkopen van knalvuurwerk
Exact een jaar geleden waren onze politici, na nog maar eens een dramatische overgang van oud naar nieuw, het er bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nog grondig over eens: “Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks te veel leed aan mensen, dieren en infrastructuur”. Maar welke maatregelen namen onze politici toen? Geen. Gevolg? Dit jaar klonk het knalvuurwerk luider dan ooit, met heel veel dierenleed, materiële schade en zelfs aanslagen op de brandweer als resultaat. GAIA overweegt om de Belgische regering in gebreke te stellen als de overheid niet snel zijn verantwoordelijk neemt en beraadt zich over een eventuele gerechtelijke procedure. “Dit is pure nalatigheid. We hebben onze politici een jaar lang gewaarschuwd voor deze vuurwerkdrama’s en toch zijn ze gebeurd”, legt GAIA-directeur Ann De Greef de vinger op de wonde. GAIA eist een nationaal verbod op het afsteken en verkopen van knalvuurwerk.
“Alles ging nog prima de dag ervoor (30 december, red.), mijn pony Lola liep levenslustig rond. Om 20u (31 december, red.) ging ik haar voederen. De volgende ochtend liepen de paarden gekweld rond en vond ik mijn pony dood op de grond”, vertelt eigenares Tifanny, uit Herbeumont. “Lola heeft geprobeerd om over het hek te klauteren, was aan haar gezicht te zien. De sporen in de modder tonen aan welke angst ze gehad heeft.”
Vlak bij de weide van Lola werden resten van afgestoken vuurwerk gevonden. “Ik heb de politie verwittigd, maar ze doen niets omdat we niet weten wie het vuurwerk afgestoken heeft”, laat Tifanny weten.
Politici staan erbij en kijken ernaar
Het droevige verhaal van pony Lola is slechts een van de getuigenissen die we bij GAIA binnenkregen en vat de problematiek nogmaals goed samen. Er zijn verschillende soortgelijke verhalen van andere dieren die vorige week stierven met oud en nieuw als gevolg van het vuurwerk (zoals een paard in Morlanwelz, een hert in Asse, honden in de regio Charleroi, om een paar al bekende voorbeelden te noemen).
Uiteraard gaat het niet enkel om overleden dieren. Ook andere dieren hebben met oud en nieuw zwaar geleden onder het vuurwerk. Alleen al de vzw Lost Dogzzz kreeg melding van 13 in paniek ontsnapte honden en in het dierenasiel van Genk kwamen 11 voor het vuurwerk gevluchte honden binnen.
Elk jaar hetzelfde
“Dit kan zo niet blijven duren. Elk jaar spelen dezelfde scenario’s en drama’s zich af. De politici staan erbij en kijken ernaar, zonder iets te ondernemen. In die mate dat we van nalatigheid en schuldig verzuim kunnen spreken. De ongelukken zijn zo voorspelbaar. We weten dat dieren bang zullen worden, in paniek raken, ongevallen veroorzaken en dat sommige zullen sterven, volstrekt onnodig en vermijdbaar. En toch doet de politiek niks. Dat pikken wij niet”, is Ann De Greef duidelijk.
GAIA overweegt dan ook ernstig om de regerende politici in gebreke te stellen en beraadt zich momenteel over juridische stappen. Ann De Greef: “We houden de federale ministers medeverantwoordelijk voor de drama’s die zich dit jaar voor de zoveelste keer opnieuw afgespeeld hebben.”
Nationaal verbod
GAIA herhaalt dan ook zijn eis en pleit opnieuw, bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), voor een nationaal verbod op het afsteken en verkopen van knalvuurwerk.
Ook de Stichting Brandwonden en de Belgische brandwondencentra pleiten overigens voor een algemeen verbod op het gebruik en het verkopen van vuurwerk in België.