Image
Carrefour cesse de commercialiser la viande de cheval d'Amérique du Sud
9 oktober 2024

Carrefour sluit zich aan bij andere supermarkten

Met deze beslissing sluit Carrefour zich nu aan bij andere ketens zoals Delhaize, Colruyt, Aldi en Lidl, die al eerder Zuid-Amerikaans paardenvlees uit hun rekken haalden na gesprekken met GAIA. GAIA juicht de beslissing van Carrefour toe, aangezien België een van de grootste importeurs van paardenvlees uit Latijns-Amerika in Europa was.

"Voortaan zal geen enkele grote supermarktketen in België nog paardenvlees uit Zuid-Amerika verkopen. Dit is een belangrijke overwinning die een keerpunt kan betekenen in de strijd tegen de wreedheid en uitbuiting van paarden wereldwijd."

Ann De Greef
Directeur van GAIA

De beslissing van Carrefour geldt voor alle vestigingen van de groep in België, Frankrijk en Italië. 

Tijdlijn van GAIA’s overwinningen tegen geïmporteerd paardenvlees

GAIA, in samenwerking met Tierschutzbund Zürich, Animal Welfare Foundation en Welfarm, start onderzoek naar de omstandigheden van fok, transport en slacht van paarden in Zuid-Amerika.

Lidl besloot al het paardenvlees, ongeacht de herkomst, uit de schappen te halen.

De Europese Unie verbiedt de invoer van paardenvlees uit Brazilië en Mexico na campagnes van dierenrechtenorganisaties.

GAIA en Belgische supermarktketens overleggen over de problematiek. Aldi, Makro, Match, Delhaize en Colruyt stoppen met de verkoop van paardenvlees uit Latijns-Amerika.

Publicatie van een nieuw onderzoek dat de wrede behandeling van paarden in Zuid-Amerika blootlegt. Na deze campagne schorten bedrijven zoals Aoste en Albert Heijn de aankoop van Zuid-Amerikaans paardenvlees op.

Onder druk van de dierenorganisaties roept het Europees Parlement de Commissie op om de invoer van paardenvlees uit landen die de EU-normen voor dierenwelzijn niet naleven, te schorsen.

Carrefour kondigt aan tegen het einde van het jaar te stoppen met de verkoop van paardenvlees uit Argentinië en Uruguay.

Een toekomst zonder wreedheid jegens paarden

GAIA vraagt nu aan de Belgische supermarkten naar het voorbeeld van Lidl om te stoppen met de verkoop van paardenvlees, ongeacht de herkomst. We vragen ook dat Europa de invoer van paardenvlees uit Zuid-Amerika verbiedt.