Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) diende deze week een voorstel van ordonnantie in waarin ze vraagt dat er - net zoals in Vlaanderen en Wallonië - in het Brussels Gewest een verbod op onverdoofd slachten wordt ingevoerd. Dierenrechtenorganisatie GAIA is uitermate tevreden met haar initiatief. "Wij hopen dat het voorstel ter stemming komt in het Brussels parlement”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het is immers tijd dat in Brussel de politieke kaarten op tafel worden gelegd: overweegt politiek opportunisme op dierenwelzijn?”
In Vlaanderen (juni 2017) en Wallonië (mei 2017) hebben de twee parlementen reeds een verbod op onverdoofd slachten goedgekeurd. Annemie Maes hoopt met haar voorstel dat Brussel hun voorbeeld volgt.
Onnodig en vermijdbaar dierenleed
Het voorstel van Annemie Maes voorziet vanaf 1 januari 2019 voor schapen en geiten omkeerbare elektronarcose, verdoving of bedwelming uitgevoerd vóór de halssnede; voor runderen post-cut stunning, verdoving onmiddellijk na de halssnede, totdat voorafgaande verdoving ook voor runderen op punt staat. Het voorstel vraagt ook aan de regering om al het mogelijke te doen om het op punt stellen van een efficiënt werkende verdovings- of bedwelmingsmethode voorafgaand aan de halssnede voor runderen te versnellen, zodat ook de runderen niet langer onnodig en vermijdbaar leed ondergaan bij het slachten.
Dat dieren lijden bij onverdoofd slachten staat wetenschappelijk en uit dierengeneeskundig oogpunt buiten kijf. In de praktijk kan het tot 2 minuten duren bij schapen, en tot 5 minuten bij runderen (soms zelfs tot 12 minuten!).
Hoewel het nog moet duidelijk worden hoe de politieke kaarten liggen, staat de Brusselse inwoner achter het voorstel. Meer dan drie vierde van de kiesgerechtigde Brusselaars wil een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest. Daarenboven zou maar liefst 34% - 20% meer dan in 2016! - op een andere partij stemmen als de partij van haar/zijn voorkeur onverdoofd slachten niet verbiedt (Ipsos, 2017).
Met religie heeft het voorstel niets te maken. “Het gaat hier enkel om het vermijden van onnodig dierenleed dat technisch vermijdbaar is”, zegt Michel Vandenbosch. “Islamitische landen zoals Maleisië, Indonesië en Jordanië aanvaarden overigens de import van vlees van schapen die verdoofd werden voor de halssnede. Bij elektronarcose sterft het dier niet aan de verdoving en ook de verbloeding gebeurt snel en efficiënt zodat het vlees als halal kan gecertificeerd worden.”