Image
Stop à l'abattage sans étourdissement
15 oktober 2024

30.000 dieren op wrede wijze geslacht 

Elk jaar worden in Brussel ongeveer 30.000 dieren onverdoofd geslacht, waarbij de doodsstrijd tot wel 12 minuten kan duren. Vlaanderen en Wallonië hebben deze praktijk respectievelijk in 2017 en 2018 al verboden. Met deze nieuwe campagne roept GAIA de Brusselse beleidsmakers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan deze wreedheid.

Tijd om politieke verantwoordelijkheid te nemen 

In het midden van de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering roept GAIA de beleidsmakers op om van het verbod op onverdoofd slachten een politieke prioriteit te maken. Terwijl MR, Les Engagés, DéFI, Ecolo-Groen, N-VA, Open Vld en Vooruit zich vóór de verkiezingen al uitspraken vóór dit verbod, benadrukt GAIA dat er niet langer mag getalmd worden.

De partijen die de verkiezingen hebben gewonnen, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en, net als bij het uitstel van de lage-emissiezone, zonder uitstel stemmen voor het verbod op onverdoofd slachten. Het is tijd om een einde te maken aan de politieke spelletjes en deze wrede praktijk achter ons te laten

Ann De Greef
Directeur van GAIA
action de gaia contre l'abattage sans étourdissement à bruxelles

Noch de unanieme adviezen van dierenartsenverenigingen over het verschrikkelijke lijden veroorzaakt door deze praktijk, noch de gunstige uitspraken van de hoogste nationale en internationale juridische instanties, noch de opiniepeilingen, waaruit blijkt dat de grote meerderheid van de Brusselaars voorstander is van een dergelijk verbod, hebben het Brussels gewest kunnen wakker schudden.

Ontdek onze campagne

De publieke opinie, de wetenschap en de rechtspraak steunen het verbod

De Brusselse publieke opinie is in grote mate voor dit verbod. Een opiniepeiling uitgevoerd door IPSOS in september 2024, in opdracht van GAIA, toonde aan dat 76 % van de Brusselaars de stopzetting van deze praktijk steunt of er geen bezwaar tegen heeft.

Op wetenschappelijk vlak zijn de Belgische en Europese dierenartsenverenigingen het erover eens dat onverdoofd slachten onaanvaardbaar lijden veroorzaakt bij dieren.

Op juridisch vlak hebben het Belgische Grondwettelijk Hof, het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de verboden in Vlaanderen en Wallonië bekrachtigd.