Image
220.000 octopussen gevangen in België
3 oktober 2024

Een undercoveronderzoek naar de wreedheid van de octopusvangst 

Om deze vaak genegeerde realiteit zichtbaar te maken, voerde GAIA in 2024 een undercoveronderzoek uit, waarbij schokkende beelden werden vastgelegd van de octopusvangst in Frankrijk, vergelijkbaar met die in België. De beelden tonen octopussen die na hun vangst aan de lucht worden bloodgesteld en lijden, stress en verwondingen oplopen.

GAIA publiceerde daarnaast een uitgebreid rapport dat de gevoeligheid van octopussen benadrukt en het gebrek aan  wettelijke bescherming voor deze kwetsbare dieren blootlegt. GAIA roept op tot bewustwording en dringende maatregelen om deze wreedheid te stoppen.

Maar weinig mensen beseffen de dagelijkse gruwel die octopussen moeten doorstaan. Deze gevoelige, slimme dieren verdienen onze bescherming en onze compassie. Het is hoog tijd om hun leed te stoppen.

Michel Vandenbosch
Voorzitter van GAIA

Waarom geen octopus eten?

Een sentient wezen is een individu die de handelingen van anderen kan beoordelen, zijn eigen acties en gevolgen ervan kan herinneren, risico's en voordelen afweegt, en gevoelens en emoties ervaart. Het heeft een eigen bewustzijn en een persoonlijke belevingswereld. Octopussen, met hun complexe zenuwstelsel, zijn zulke gevoelige wezens die pijn, plezier en emoties voelen. Ze lijden enorm wanneer ze worden gevangen en gedood.

Nee. De vangstmethoden zijn wreed en veroorzaken stress en pijn bij octopussen. Door ervoor te kiezen om geen octopus te consumeren, draag je bij aan het verminderen van hun lijden.

Ja. Octopussen hebben indrukwekkende cognitieve vermogens. Ze kunnen problemen oplossen en zelfs gereedschap gebruiken!

Hoe stoppen we dit dierenleed? Zet zelf stappen en deel onze campagne

In reactie op deze schrijnende realiteit lanceert GAIA de campagne: "VergEET mij niet." Jij kunt een simpele, maar krachtige stap zetten: stop met het eten van octopus. Elke keer dat je octopus consumeert, houd je deze wrede industrie in stand. Als consument heb je de kracht om verandering te brengen.

GAIA roept ook supermarkten op om octopusvlees uit hun rekken te halen en dringt aan bij de overheid om de verkoop en invoer van deze gevoelige zeewezens te verbieden. Samen kunnen we de mentaliteit veranderen en een einde maken aan deze wrede praktijken.

Wil je meer weten over de campagne en hoe je kunt helpen? Klik hier en sluit je aan bij GAIA in de strijd voor de bescherming van octopussen. Op Werelddierendag staan we stil bij alle dieren, ook de vaak vergeten octopus.