“Eindelijk serieus debat over onverdoofd slachten”
Vandaag werd de Commissie Dierenwelzijn vervroegd bijeengeroepen in het Vlaams Parlement, over het recent ingevoerde verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren tijdens het islamitische offerfeest. Tot grote tevredenheid van GAIA houdt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voet bij stuk en blijft het verbod gehandhaafd. Ook positief, vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, is dat er na het offerfeest een evaluatie komt en een hoorzitting in het Parlement.
De moslimgemeenschap viert over minder dan een maand het offerfeest. Daarbij worden elk jaar zo’n 40.000 schapen onverdoofd geslacht in ons land. In de erkende slachthuizen is dat onverdoofd slachten toegestaan, maar op de tijdelijke slachtvloeren is het vanaf dit jaar verboden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) haalde zich al heel wat kritiek op de hals met die beslissing. Vandaag werd de Commissie Dierenwelzijn zelfs vervroegd bijeen geroepen over het onderwerp. Het enige agendapunt: een “gedachtewisseling”.
Verplichte verdoving
Minister Weyts benadrukte in de Commissie dat er voldoende capaciteit is in de erkende slachthuizen voor het offerfeest, zeker als dat over drie dagen zou worden gespreid. Zo'n spreiding zou een prima oplossing zijn, vindt ook GAIA, dat alle moslims in ons land aanmoedigt om dit voorstel te aanvaarden. In de Commissie werd er ook aangekondigd dat er na het offerfeest van dit jaar een grondige evaluatie komt, evenals een hoorzitting in het Vlaams Parlement over de problematiek van het onverdoofd slachten. Michel Vandenbosch: “We zijn zeker niet ontevreden met deze uitkomst. Eindelijk een serieus politiek debat over onverdoofd slachten. Het had veel slechter kunnen aflopen. Voor de dieren, met name.”
GAIA blijft hameren op de noodzaak van een totaaloplossing: een wettelijke verplichting om dieren te verdoven voor het slachten, altijd en overal, dus ook in de erkende slachthuizen. Vanmorgen zei minister Weyts initiatieven te zullen nemen voor zo’n totaalverbod op onverdoofd slachten. “De politiek gaat dit gevoelige debat dus niet uit de weg”, besluit Michel Vandenbosch. “En dat is een goede zaak.”