Na de regionalisering van Dierenwelzijn kreeg elke regio in 2014 voor het eerst een minister (Vlaanderen en Wallonië) en een staatssecretaris (Brussel) voor Dierenwelzijn. Dat bracht een positieve dynamiek teweeg die in elke regio leidde tot aanzienlijke vooruitgang. Nu krijgt Brussel voor het eerst een volwaardige minister van Dierenwelzijn. “Wij kijken uit naar een constructieve samenwerking met de nieuwe minister, Bernard Clerfayt, en wensen hem veel succes.”
Het mocht ambitieuzer
In het regeerakkoord wordt het maatschappelijk toenemende belang van dierenwelzijn benadrukt door zeer terecht te wijzen op de kwetsbaarheid van dieren. Dat dieren beter beschermd moeten worden, is het uitgangspunt. En het regeerakkoord vermeldt wat de regering daar de komende vijf jaar voor wil doen. “Niet onaardig als startpunt maar voor GAIA had het ambitieuzer gemogen. Zo is het onbegrijpelijk dat het verbod op onverdoofd slachten niet is opgenomen in het Brusselse regeerakkoord. Dat is een grote lacune”, werpt Michel Vandenbosch op. “GAIA zal er op blijven aandringen dat de regering er in deze legislatuur werk van maakt. Wij zetten onze acties en campagnes voor een verbod op onverdoofd slachten verder.”
Drastische verlaging dierproeven
Wat dierproeven betreft, voorziet het regeerakkoord 'een drastische verlaging'. “Maar om dat te realiseren, is meer nodig dan het ondersteunen van alternatieven voor dierproeven: een beleidsstrategie met concrete maatregelen en objectieven voor effectieve resultaten!”
Politie
“Dat de regering Dierenwelzijn wil opnemen als een onderdeel van de opleiding van politieagenten en bovendien pleit voor GAS-boetes bij inbreuken is een goede zaak want het kan de handhaving van de dierenwelzijnswetgeving en een efficiënt politieoptreden alleen maar ten goede komen. Want nog te vaak krijgt dierenmishandeling een lage prioriteit bij de politie."
Vergunning voor wie dieren wil houden
Nu kan iedereen in Brussel een dier adopteren of kopen, zonder dat zijn of haar geschiedenis in rekening wordt gebracht. De nieuwe Brusselse regering brengt daar mogelijks verandering in: de regering wil onderzoeken of het via een vergunning, die in geval van mishandeling of verwaarlozing wordt ingetrokken, mogelijk is bepaalde mensen niet langer toe te laten dieren in huis te nemen. “Nu kan iemand die al tien keer een dier mishandeld heeft, nog steeds een dier adopteren of kopen”, zegt Vandenbosch. “Daar moet paal en perk aan gesteld worden.”
Honden, katten en duiven
Onder de vorige regering, scherpte Bianca Debaets de strijd tegen broodfokkers en de import van puppy’s uit Oost-Europa al aan. De nieuwe regering gaat door op dat elan: er komen twee algemene plannen tegen misbruiken in de handel, één voor honden en één voor katten. En er komt een globaal gewestelijk beleid voor het beheer van de duivenpopulatie. GAIA onderstreept het belang van een diervriendelijke aanpak van de problematiek.
Conclusie
Het regeerakkoord kon wat de bevoegdheid Dierenwelzijn betreft ambitieuzer maar is geen onaardig uitgangspunt voor vijf jaar beleid voor meer dierenwelzijn. Op één groot minpunt na: geen woord over het onverdoofd slachten, aangaande dierenleed nochtans hét grote pijnpunt in het Brussels Gewest. Hoe dan ook, kijkt GAIA alvast uit naar een constructieve samenwerking met de nieuwe minister van Dierenwelzijn voor een krachtig en performant dierenwelzijnsbeleid in het Brussels Gewest.