Een rapport van het FAVV aan het Raadgevend Comité van het FAVV, waar GAIA deel van uitmaakt, bevestigt wat er aan schrijnend dierenleed te zien is op de GAIA-beelden van de praktijken in 11 tijdelijke slachtinrichtingen tijdens het Offerfeest van vorig jaar.
FAVV-inspecteurs stelden onder meer snijbewegingen vast met botte en niet ontsmette messen vast, en bovendien nog bewuste dieren die met een gebroken nek niet meer konden bewegen. Morgen zal het er niet anders aan toe gaan. GAIA vindt het dan ook absoluut niet kunnen dat minister Onkelinx, die bevoegd is voor dierenwelzijn, recent op een parlementaire vraag antwoordde dat ze niet van plan is zelf een initiatief te nemen voor verplichte verdoving omdat dierenwelzijn (na 2014) geregionaliseerd wordt. "Gelet op het vreselijke dierenleed dat veroorzaakt wordt door het onverdoofd slachten, verwacht je van een minister die haar bevoegdheid ernstig neemt, niets minder dan een wetsontwerp dat verdoving veralgemeent tot alle slachtingen, zonder uitzondering voor de rituele", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Een bevoegde minister die zegt er twee jaar niets aan te zullen doen onder het mom van de regionalisering van het dierenwelzijn, komt voor ons neer op politieke medeplichtigheid aan schrijnend, ontoelaatbaar en vermijdbaar dierenleed. Dat zijn we nochtans niet gewoon van de minister." GAIA roept minister Onkelinx op om in het belang van het dierenwelzijn dringend terug te komen op haar houding van "laat maar begaan". Tijdens het offerfeest in 2011 werden in totaal 42.899 schapen, runderen en geiten onverdoofd geslacht, waarvan 33.503 in Vlaanderen.
Nadat GAIA eind 2009 beelden publiek maakte, die de dierenrechtenorganisatie fimde in verschillende slachthuizen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, waar dag in dag uit schapen, geiten en runderen onverdoofd geslacht worden, antwoordde minister Onkelinx in het parlement dat ze wachtte op het advies van de Raad voor Dierenwelzijn en zelf een initiatief zou nemen indien er met de islamitische en joods-orthodoxe geloofsgemeenschappen geen consensus bereikt werd. Dat advies ligt al twee jaar op het bureau van de minister en besluit dat slachten zonder verdoving onaanvaardbaar is en vermijdbaar dierenleed teweegbrengt. Vandaag zegt de minister dat ze niets zal doen. Terwijl uit een recente opiniepeiling van IPSOS blijkt dat 9 Belgen op 10 (89%) vinden dat de dieren ook voor rituele slachtingen verdoofd moeten worden (88 %) en de wet in die zin moet gewijzigd worden (89 %).
Bovendien blijkt uit een rapport van het FAVV dat inspecteurs van het Voedselveiligheidsagentschap ernstig dierenleed hebben vastgesteld:
- schapen geslacht door onervaren of onbevoegde personen
- onvoldoende geslepen en onvoldoende ontsmette messen, snijbeweging bij het kelen, met messen die onvoldoende geslepen en onvoldoende ontsmet zijn
- schapen zodanig geslacht dat ze nog bewust zijn maar met gebroken nek niet meer bewegen
- schapen getransporteerd met geboeide poten (verboden), in de autokoffer (verboden), op de rug
Op de beelden van GAIA van onverdoofde slachtpraktijken in 11 tijdelijk erkende slachtinrichtingen in Antwerpen, Brussel, Haaltert, Hasselt, Leuven, Londerzeel, Wolvertem, Anderlecht, Luik en Schaarbeek, zie je o.a. 'offeraars' de halssnede niet in één vloeiende beweging uivoeren, maar zagende snijbewegingen maken met het mes, anderen blijven na de halssnede de overgehaalde keel herhaaldelijk met het slachtmes aanraken, onder meer om huidweefsel weg te schrapen. Nog gevoelig voor pijn, reageren de dieren heftig... Verder spartelende schapen, vanaf het eerste ogenblik dat het mes snijdt... Tijdens en na de halssnede hoor je geitjes langdurig krijsen en kermen; een van de geitjes wordt bloedend tegen de vloer gesmeten... Schapen worden onhandig uit autokoffers gehaald en vallen op de grond, te zware rammen vallen van de aanvoertafel; nog bewuste dieren worden na de halssnede ruw neergesmeten.
Bekijk hieronder de beelden.