Image
Mouton
Brussel, 2 juli 2024 – Vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschappen hadden het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevraagd om de uitspraak van februari over onverdoofd slachten te herzien. De Grote Kamer van het Hof heeft dit verzoek nu afgewezen. De dierenrechtenorganisatie GAIA verheugt zich over deze beslissing, die de uitspraak definitief maakt. Hiermee zijn alle juridische middelen om het Waalse en Vlaamse verbod op onverdoofd slachten aan te vechten uitgeput.
2 juli 2024

Op 13 februari van dit jaar oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat het Vlaamse en Waalse verbod op onverdoofd slachten de vrijheid van godsdienst niet schendt. 

Vertegenwoordigers van de joodse en islamitische geloofsgemeenschappen hadden de Grote Kamer van het Hof gevraagd om zijn arrest te herzien. Op 24 juni verwierp een college van vijf rechters dit verzoek, waardoor de uitspraak van 13 februari 2024 definitief werd.

De Grote Kamer van het Hof informeerde GAIA hierover per brief: "Hierbij deel ik u mee dat het college van vijf rechters van de Grote Kamer, bestaande uit Siofra O'Leary, Marko Bosnjak, Gabriele Kucsko-Stadlmayer, Katerina Simackova en Oddny Mjöll Arnardottir, op 24 juni 2024 heeft besloten niet in te gaan op het verzoek van eisende partij om bovengenoemde zaak naar de Grote Kamer te verwijzen."

 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Deze beslissing is geweldig nieuws voor de dieren. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bevestigt hiermee de eerdere arresten van het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Belgisch Grondwettelijk Hof. In België is onverdoofd slachten enkel nog in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toegelaten. In het slachthuis van Anderlecht worden dagelijks honderden dieren bij volle bewustzijn de keel overgesneden. Tijdens het offerfeest worden er zo duizenden schapen geslacht, inclusief de slachtoffers van illegale thuisslachtingen die wettelijk verboden zijn in het Brussels Gewest. Door zijn arrest van 13 februari 2024 te bevestigen, heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens definitief geoordeeld dat een verbod op deze praktijk zoals Vlaanderen en Wallonië invoerden, geen inbreuk op de vrijheid van godsdienst vormt. Het Brussels gewest kan zich niet langer verstoppen achter het argument van vrijheid van godsdienst om het uitblijven van een verbod op onverdoofd slachten te rechtvaardigen. GAIA roept de partijen, die de nieuwe Brusselse regering zullen vormen, én het parlement op om de beslissingen van deze drie hoogste gerechtshoven, waar tientallen rechters deel van uitmaken, niet langer te negeren en onverdoofd slachten ook in het Brussels Gewest te verbieden."

 

Vreselijke doodsstrijd

 

Ter herinnering: dieren, die zonder verdoving worden geslacht, ondergaan een lange en vreselijke doodsstrijd. Bij runderen kan de pijn en het lijden tot wel twaalf minuten duren. Alle Belgische en Europese dierenartsenverenigingen zijn van mening dat onverdoofd slachten onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar is.