Hoe diervriendelijk is uw lokaal bestuur? GAIA zocht het uit! Bekijk nu de resultaten
In 2017, vóór de vorige gemeenteraadsverkiezingen, telde Vlaanderen 95 schepenen van Dierenwelzijn. Vandaag zijn er 238 schepenen van Dierenwelzijn, op 300 steden en gemeenten: een stijging van 150%. Dat is uiterst positief. Maar wat deden de schepenen met die bevoegdheid? GAIA maakte een tussentijdse balans op.
Van alle Vlaamse gemeenten heeft zo’n 80% vandaag een schepen van Dierenwelzijn. Ook in Wallonië wordt dit percentage behaald. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een schepen van Dierenwelzijn in 18 van de 19 gemeenten. Enkel Molenbeek heeft er geen.
Een ambtstermijn duurt zes jaar en we zijn nu drie jaar ver, tijd dus om een eerste blik te werpen op de verwezenlijkingen van de verschillende Vlaamse schepenen inzake lokaal dierenwelzijnsbeleid. Wat gaat er goed, wat kan verbeterd worden nog tijdens de huidige legislatuur?
Meer dan zestig vragen
Op basis van meer dan zestig vragen en 10 speerpunten van GAIA maakten we een ranking op. Tot die speerpunten behoren onder andere de aanwezigheid van een schepen van Dierenwelzijn, sensibilisering van de bevolking, een beleid rond zwerfkatten, een diervriendelijke controle van de populatie stadsduiven, de afwezigheid van levende dieren op markten, kermissen en braderijen, een verbod op knallend vuurwerk, en de onmogelijkheid om een vergunning voor thuisslachtingen te bekomen.
Op basis van de antwoorden die GAIA ontving van de steden en gemeenten, werd een ranking opgemaakt. Goud gaat naar de Limburgse gemeente Oudsbergen, zilver naar Brasschaat (Antwerpen) en brons naar Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen). Hieronder vindt u de volledige top tien, en op onze specifieke website de feedback per stad of gemeente die participeerde.
-
Oudsbergen (L): 92%
-
Brasschaat (A): 91%
-
Sint-Katelijne-Waver (A): 90%
-
Herentals (A): 90%
-
Oudenaarde (O-V): 89%
-
Scherpenheuvel-Zichem (V-B): 88%
-
Merksem (A): 88%
-
Sint-Niklaas (O-V): 87%
-
Hamont-Achel (L): 85%
-
Herk-De-Stad (L): 85%
Dat Sint-Katelijne-Waver derde gerangschikt staat en Herentals vierde, hoewel hier hetzelfde percentage vermeld wordt, komt doordat Sint-Katelijne-Waver een beter resultaat na de komma behaalde. Dezelfde redenering geldt voor de rangschikking van Scherpenheuvel-Zichem en Merksem, en Hamont-Achel en Herk-De-Stad.
De resultaten moeten beschouwd worden als een leidraad binnen een dynamisch proces. GAIA wil een analyse maken van de huidige situatie op lokaal niveau. Wat zijn de uitdagingen waar besturen voor staan, wat loopt vlot, wat niet?
Onze analyse en ranking zijn gebaseerd op de antwoorden die we verkregen op onze lange lijst vragen, via ofwel de schepen van Dierenwelzijn (of de burgemeester), ofwel een medewerker. Steden en gemeenten die ons geen antwoorden bezorgden, kunnen alsnog contact opnemen.
De gebuisden
De volgende steden en gemeenten behaalden minder dan 50%: Halle (V-B, 49%), Brecht (A, 49%), Borgerhout (A, 49%), Wachtebeke (O-V, 49%), Asse (V-B, 46%) en Zuienkerke (W-V, 42%). Deze steden en gemeenten weten nu wel waar ze staan qua dierenwelzijnsbeleid, en dat er werk aan de winkel is. Desondanks een betere uitgangspositie dan de steden en gemeenten die weigerden om deel te nemen aan onze enquête.
Verschillende gemeenten die eerder laag scoren, gaven wel te kennen werk te willen maken van een beter beleid op het vlak van dierenwelzijn. De tweede helft van de legislatuur zal dan ook duidelijk maken wie zijn woorden zal omzetten in daden.
Gedeputeerde van Dierenwelzijn
De provincies Limburg en Vlaams-Brabant hebben een gedeputeerde van Dierenwelzijn. De medewerker van de gedeputeerde gespecialiseerd in dierenwelzijn legt zich toe op de uitwerking van bepaalde thema’s. De gemeenten ondervinden hierdoor een goede ruggensteun vanuit de provincie. Dit is erg positief. GAIA vraagt aan de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen om eveneens vanuit de provincie de nodige ondersteuning te bieden aan hun gemeenten, zodat er gecoördineerde acties kunnen uitgewerkt worden op provinciaal niveau, zoals bijvoorbeeld het label van een diervriendelijke gemeente in Vlaams-Brabant of de Valentijnsactie van Limburg.
Herkansing in 2024
Gemeenten die nu niet antwoordden, krijgen een herkansing in 2024. We zullen onze enquête dan herhalen, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, en de finale balans opmaken van zes jaar lokaal beleid. De echte prijzen worden pas dan, aan de meet, uitgereikt.
Lokale besturen die behoefte hebben aan advies of ondersteuning, reiken we graag de hand. GAIA maakt sinds 2019 nóg meer werk van het contact met de lokale besturen en we merken dat vele schepenen en burgemeesters de intentie hebben om dierenwelzijn te verbeteren op hun grondgebied.
Stuur het memorandum met de 10 speerpunten van GAIA zeker door naar uw burgemeester en schepen van Dierenwelzijn. Zo ijvert u mee voor een diervriendelijk beleid in uw stad of gemeente.
Voor meer details en uitvoerige informatie, zie www.kiezenvoordieren.be
Wie vragen en bemerkingen heeft betreffende de enquête, de resultaten en het dierenwelzijnsbeleid in zijn of haar gemeente kan ook contact opnemen met Simcha Nyssen via gemeente@gaia.be.