Image
mouton
Dierenrechtenorganisatie legt klacht neer met burgerlijke partijstelling bij onderzoeksrechter tegen alle betrokkenen bij illegale thuisslachtingen in Henegouwen en Antwerpen.
14 juli 2023

GAIA heeft bij de onderzoeksrechter vier strafklachten met burgerlijke partijstelling neergelegd tegen alle personen, die eind juni betrokken waren bij illegale thuisslachtingen van schapen en geiten (op 3 en 10 juli bij de onderzoeksrechter in Charleroi en vandaag, 14 juli, bij de onderzoeksrechter in Antwerpen). De feiten deden zich voor in Willebroek (Tisselt) en in Henegouwen (Doornik, Dour en Lens). In Tisselt trof de politie in een bouwvallige villa achter een grijze poort illegaal geslachte schapen aan. Slechts één schaap leefde nog. Het dier is meteen in beslag genomen door de politie en overgebracht naar het asiel Huppeldepup in Humbeek (Vlaams-Brabant).

Politieinterventie

GAIA vernam dat de 9 personen, die in de bouwvallige villa aanwezig waren, niet werden gearresteerd, maar wel nog verhoord zullen worden. "Sinds 14 februari 2022 is de strafmaat voor inbreuken op de dierenwelzijnswet gevoelig verhoogd. In Vlaanderen bedraagt deze sindsdien 100.000 euro (8 keer meer dan voordien) en 5 jaar gevangenisstraf," legt de raadsman van GAIA, meester Anthony Godfroid, uit.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch verwelkomt de interventie maar betreurt dat de politie de verdachten niet heeft aangehouden: "Waar het voorheen juridisch onmogelijk was verdachten wegens inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving aan te houden, kan dit nu wel", verduidelijkt Vandenbosch. GAIA stelt zich burgerlijke partij en richt zich daarbij ook expliciet tegen de 9 betrokkenen. "Geen enkele van de aanwezigen mag zijn straf ontlopen." 

Strafklachten bij onderzoeksrechter

Daarnaast heeft GAIA 3 strafklachten met burgerlijke partijstelling tegen illegale slachtingen neergelegd bij de onderzoeksrechter in Charleroi. Eind juni zijn in Henegouwen maar liefst 7 dierenasielen in actie geschoten om 184 schapen en 10 geiten te redden van illegale slachtpraktijken. Die illegale slachtingen vonden plaats in het kader van het Offerfeest.

De schokkende foto’s, die door de betrokken asielen werden vrijgegeven, tonen de erbarmelijke toestand waarin de dieren werden aangetroffen. GAIA vraagt de doorverwijzing van alle bij de illegale slachting betrokken personen naar de correctionele rechtbank. Bij toepassing van het Waalse dierenwelzijnswetboek kan de correctionele rechtbank hoge boetes én een gevangenisstraf tot 3 jaar cel opleggen.

Luik

Ook in Luik moest de politie ingrijpen bij illegale (thuis)slachtingen, waarbij de wettelijk voorgeschreven verdoving voor het slachten niet werd nageleefd. De Luikse politie stelde twaalf proces-verbalen op, en dit ondanks het feit dat Luik 768 toelatingen verleende aan particulieren die hadden gemeld, dat ze thuis een schaap wilden slachten.     

Toekomst

Meester Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA, voegt hieraan toe: "Ik hoop dat de ingeleide strafrechtelijke procedures ervoor zorgen dat de situatie op het terrein in de toekomst verbetert, zowel voor de dieren als ook voor de asielen, die nu de verzorging van tientallen schapen (voornamelijk rammen) op zich moeten nemen, met alle kosten vandien.” 

GAIA vraagt algemeen verbod op thuisslachtingen

Deze inbreuken zijn voor GAIA een aanleiding om aan te dringen op een algemeen verbod op thuisslachting van grote dieren zoals schapen, geiten en varkens. Enkel een klaar en duidelijk algemeen verbod op thuisslachtingen, dat het hele jaar door en voor iedereen geldt, kan hier soelaas brengen en ernstig dierenleed voorkomen. Zo’n verbod is ook van belang voor de voedselveiligheid en hygiëne. 

Ternat, Brugge en Wijnegem namen reeds een algemeen verbod op thuisslachtingen op in het politiereglement. Een algemeen verbod op thuisslachtingen geldt tevens al enkele jaren in het Brussels Gewest waar dan weer,  in tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië, onverdoofd slachten nog toegelaten is op voorwaarde dat het om een slachting gaat die is voorgeschreven door een religieuze rite. Hoe dan ook zijn particulieren niet in staat om te voldoen aan de Europees opgelegde verdovingsvereisten.

GAIA dringt er bij de twee andere Gewestregeringen en parlementen op aan om ook in Vlaanderen en Wallonië een duidelijk algemeen verbod in te voeren op thuisslachtingen.

mouton blessé