Vandaag komt de dierenrechtenorganisatie GAIA actievoeren op het Strandplein in Oostende voor kattensterilisatie. Met animatie voor de hele familie en een duidelijke boodschap roept GAIA de baasjes op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van hun huiskat(ten) onder het motto: 'steriliseren = beschermen voor het leven!'
GAIA wil de mensen zelf tot actie aanzetten. Dat is echt nodig, want de toestand is dramatisch. Vorig jaar belandden bijna 37.000 katten in de asielen, waarvan bijna 25.000 zwerfkatten. Dat zijn er bijna 2.000 meer dan in 2008. Ongeveer 4 katten op de 10 kregen een spuitje in de asielen. Oostende is de eerste stad in GAIA's zomertournee, die tussen 3 en 18 augustus tien steden aandoet, 5 in Vlaanderen, 5 in Wallonië.
Sensibilisering
De hele dag (van 10 tot 18u) worden voorbijgangers op een infostand door 'GAIA-poezen' gesensibiliseerd. De kinderen en hun ouders kunnen deelnemen aan een spel met reuze dobbelstenen en op die manier de meest diervriendelijke oplossing (sterilisatie of castratie) ontdekken. De mensen worden ook uitgenodigd een nationale petitie te tekenen voor een wet die het steriliseren van huiskatten verplicht. Ann De Greef, directeur van GAIA : "Wie geeft om het welzijn van zijn huiskat, laat de natuur zijn gang niet gaan. Sterilisatie of castratie is een burgerplicht. De mensen informeren is nodig maar niet voldoende. De toestand is dermate dramatisch dat het steriliseren of castreren van huiskatten bij wet verplicht moet worden."
Dramatisch
Een kat heeft geen negen levens. Twee tot drie keer per jaar kunnen een kater en een kattin 6 tot 12 kittens voortbrengen. Zwervend, verdronken, verlaten of opgevangen in overvolle asielen, het leven van een kat eindigt veelal tragisch. Volgens de cijfers van de FOD, dienst Dierenwelzijn, werden vorig jaar 36.976 katten in Belgische asielen opgevangen. Bijna 2.000 meer dan in 2008. Daarvan belandden 24.863 zwerfkatten in het asiel. Zwerfkatten komen in feite voort van niet gesteriliseerde of niet gecastreerde huiskatten. Meer dan 13.313 katten werden vorig jaar ingeslapen. Of bijna 4 op de 10 die een spuitje kregen. Omdat de mensen hun katten niet onvruchtbaar laten maken. Deze dramatische situatie vereist actie: stop de kattenstroom naar de overvolle asielen of dumping op straat... door preventieve sterilisatie.
Petitie voor verplichte kattensterilisatie
De petitieactie van GAIA is ook bedoeld om de volgende regering aan te sporen de wildgroei van de zwerfkatten en niet gesteriliseerde of niet gecastreerde huiskatten aan te pakken. GAIA wil dat het advies van de federale Hoge Raad voor Dierenwelzijn wordt gevolgd. Deze Raad geeft de bevoegde minister advies over dierenwelzijn. De Raad voor Dierenwelzijn adviesteert om gemeenten en steden, waar overlast veroorzakende zwerfkatten gesignaleerd worden, bij wet te verplichten een sterilisatiebeleid te voeren. Meer dan 200 gemeenten doen dat trouwens al, Oostende inbegrepen. De Raad voor Dierenwelzijn adviseert ook dat wie katten houdt bij wet verplicht wordt om zijn dieren onvruchtbaar te laten maken en hen te laten identificeren.
GAIA pleit er bovendien voor dat sterilisatie financieel aantrekkelijker gemaakt wordt zodat particulieren aangemoedigd worden hun huiskat te laten steriliseren of castreren.Sommige gemeenten geven subsidies, zoals Antwerpen, waar de inwoners voor de sterilisatie van een kattin door de dierenarts 30 euro korting en voor de castratie van een kater 10 euro korting krijgen (maximum 2 katten per gezin). Een zeer succesvol initiatief want op iets meer dan een jaar tijd werden zo meer dan 2100 huispoezen onvruchtbaar gemaakt.
GAIA komt na Oostende langs in:
- Gent, 4 augustus, Dulle Griet
- Antwerpen, 5 augustus, Wapper
- Hasselt, 9 augustus, Grote Markt
- Leuven, 17 augustus, Diestsestraat
- Doornik, 10 augustus, Grote Markt
- Charleroi, 11 augustus, Rue de la Montagne
- Namen, 12 augustus, Place d'Armes
- Luik, 13 augustus, Place de la Cathédrale
- Brussel, 18 augustus, Muntplein