Image
Fourrure - enquête undercover
17 februari 2025

Hoewel de kweek van pelsdieren sinds 2023 in de drie gewesten van het land verboden is, blijft de verkoop van bont in België toegestaan. Zo wordt een industrie in stand gehouden die jaarlijks 7 miljoen pelsdieren in Europa treft. Volgens een recente peiling vinden 3 op de 4 Belgen dat beleidsmakers de verkoop moeten verbieden. GAIA onthult vandaag schokkende beelden die de harde realiteit, de praktijken en de wrede dodingsmethoden blootleggen.

BUNNY

Bunny: de anonieme verteller van de waarheid in de bontindustrie

Bunny staat centraal in GAIA’s nieuwe campagne tegen de bontindustrie. De komende weken onthult ze op www.stoplvmh.be via videoreportages de keiharde waarheid over pelsdierfokkerijen en de rol van LVMH in dit schandaal.

Surf naar www.stoplvmh.be voor meer informatie.

Nieuwe undercoverbeelden van GAIA tonen gruwel in bontkwekerijen

In het kader van een onderzoek in meerdere Europese landen onthult GAIA beelden die in januari zijn opgenomen in Polen, een van de grootste bontproducenten in Europa. De beelden tonen de wrede realiteit van de bontindustrie en zijn representatief voor de gangbare praktijken op Europese kwekerijen, die de bonthandel blijven bevoorraden.

fur

Tralies als vloer 

Nertsen, vossen en wasberen – de voornaamste slachtoffers van deze industrie – worden opgesloten in krappe metalen kooien van minder dan één vierkante meter. Deze kooien, die op hoogte zijn geplaatst, laten uitwerpselen rechtstreeks op de grond vallen. Omdat de dieren voortdurend in contact staan met de metalen tralies en geen vlakke ondergrond hebben, raken hun poten verwond en hebben ze voortdurend pijn. 

fur

 

Een vette brij voor maximale winst

De dieren krijgen overvloedig vette brij te eten en kunnen zich niet bewegen. Dit veroorzaakt extreme obesitas: hoe groter hun vacht, hoe hoger de marktwaarde.

In de bontfokkerijen worden ze volledig beroofd van hun natuurlijke gedrag, zoals verkennen, jagen of lopen. Gevolg? Zelfverminking, kannibalisme en obsessieve, repetitieve bewegingen.

Een einde even gruwelijk als hun gevangenschap

De dieren verlaten hun kooien nooit – behalve om gedood te worden als ze enkele maanden oud zijn. De  beelden tonen hoe wasberen bruut uit hun kooien worden gesleurd en anaal geëlektrocuteerd, onder de ogen van andere dieren en vlak naast de kooien. Een illegale, maar nog steeds toegepaste praktijk.

chute fourrure

 

Een industrie in verval, maar nog steeds aanwezig

In tien jaar tijd is de bontproductie in Europa met 75% gedaald: van 44 miljoen gedode dieren in 2013 tot zeven miljoen in 2023, waaronder 6,4 miljoen nertsen, 390.000 vossen en 50.000 wasberen.

Ook in China, een van 's werelds grootste producenten, is de daling duidelijk: de productie is in 2023 met meer dan de helft gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vijftien EU-landen, waaronder Slovenië, Tsjechië en Nederland, hebben bontfokkerijen verboden. In België werd de pelsdierhouderij stapsgewijs verboden. Wallonië was in 2015 de eerste regio die bontproductie verbood, gevolgd door Brussel in 2017. In 2018 kondigde Vlaanderen, de enige regio waar pelsdierkwekerijen nog actief waren, een decreet aan met als doel de sector tegen eind 2023 volledig uit te faseren. Dit verbod, dat nu in het hele land van kracht is, bespaart jaarlijks 150.000 nertsen van de wreedheden die te zien zijn op de beelden die GAIA vandaag onthult.

Hoewel de pelsdierhouderij in België verboden is, blijven bontkleding en -accessoires te koop bij luxemerken en gespecialiseerde winkels. Daar moet een einde aan komen.

"België mag geen medeplichtige meer zijn van deze industrie. We hebben de peldierhouderij verboden, nu is het tijd om ook de handel in bont te verbieden."

Ann De Greef
Algemeen directeur GAIA

LVMH gaat door, ondanks afwijzing van bont door burgers

Terwijl tal van modehuizen, waaronder Dolce & Gabbana, Prada, Gucci en recentelijk Max Mara, bont de rug hebben toegekeerd, blijven sommige luxemerken zoals de LVMH-groep (Louis Vuitton, Dior, ...) bont gebruiken, ondanks de duidelijke afkeer van het publiek.

Bijna 3 op 4 Belgen willen verbod op bonthandel 

Een nieuwe opiniepeiling van Dedicated (januari 2025), in opdracht van GAIA, toont aan dat 76% van de Belgen een negatief beeld heeft van merken die nog steeds bont verkopen en dat 73% wil dat ons land de verkoop ervan verbiedt.

  • 70% van de Belgen vindt dat hun politieke partij dit verbod moet steunen.
  • Meer dan 3 op de 4 Belgen vinden het onaanvaardbaar dat merken bont gebruiken.
  • 76% is van mening dat de verkoop van bont het imago van luxemerken schaadt.
  • Bijna 2 op de 3 Belgen zeggen dat ze merken die bont verkopen, en andere merken binnen dezelfde groep, zouden vermijden.

Ernstig gezondheidsrisico

Bontfokkerijen vormen ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Tijdens de COVID-19-pandemie werden honderden nertsenfokkerijen getroffen door het coronavirus, waarbij dieren nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus op mensen overdroegen.

Recente ontwikkelingen tonen aan dat dit risico nog steeds aanwezig is: in oktober 2024 werd een nieuwe uitbraak van het coronavirus vastgesteld in een bontkwekerij in Italië.

GAIA roept op tot een verbod op de bontverkoop in België

GAIA start vandaag een campagne om de regionale overheden, die bevoegd zijn voor deze kwestie, op te roepen de verkoop van bont te verbieden en burgers aan te moedigen merken die bont blijven gebruiken, te boycotten.

Ontdek Bunny en onze strijd tegen de bontindustrie op www.stoplvmh.be

DEDICATED Onderzoek - België - NL

DEDICATED Onderzoek - België - NL
Document
PDF, 926.93kb