65.000 kuikens dagelijks vergast of levend verbijzeld
Mannelijke kuikens worden door de eierindustrie als nutteloos beschouwd omdat ze geen eieren leggen. Enkele uren na hun geboorte worden ze ofwel vergast of levend in een maalmachine gegooid. In België worden zo dagelijks 65.000 kuikens op wrede wijze gedood, wat neerkomt op 24 miljoen per jaar.
Volgens een recent Ipsos-onderzoek in opdracht van GAIA is slechts één op de drie Belgische consumenten (33%) op de hoogte van deze praktijken. In Vlaanderen, waar de meerderheid van de eierproducenten is gevestigd, zijn het vergassen en levend verbrijzelen van kuikens nog steeds toegestaan. Hetzelfde geldt voor het Brussels Gewest, hoewel daar geen broederijen zijn. In Wallonië is enkel vergassen nog steeds toegestaan.
Er zijn alternatieven
De techniek van in-ovo selectie maakt het mogelijk om het geslacht van het kuiken al in het ei te bepalen, nog vóór de geboorte. Hierdoor kan de selectie van mannetjes en vrouwtjes in een vroeg stadium plaatsvinden, ruim voordat het embryo gevoelig is.
Deze techniek, die al in enkele Belgische broederijen wordt toegepast, heeft nog een ander voordeel: minimale kosten. De techniek verhoogt de prijs van het ei slechts met €0,02.
Supermarkten moeten verantwoordelijkheid nemen
GAIA roept de drie regio’s op om deze gruwelijke praktijken te verbieden. De organisatie wijst erop dat Duitsland en Frankrijk al wettelijke maatregelen hebben genomen om deze praktijken af te schaffen. Uit een Ipsos-onderzoek, uitgevoerd in juni 2024 voor GAIA, blijkt dat 83% van de Belgen voorstander is van een wettelijk verbod op het kuikendoden.
Daarnaast vraagt GAIA aan de Belgische supermarktketens om te stoppen met de verkoop van eieren van leveranciers die kuikens vergassen of levend verbrijzelen.
Na gesprekken met de dierenwelzijnsorganisatie koopt de marktleider in de collectieve catering, Sodexo, nu 80% van zijn eieren bij producenten die in-ovo selectie toepassen (100% vanaf 2025). GAIA roept de supermarktketens op om dit voorbeeld te volgen.
Uit het Ipsos-onderzoek blijkt bovendien dat 82% van de Belgen vindt dat supermarkten zich alleen zouden moeten bevoorraden bij producenten die het kuikendoden niet toepassen.
Ook geeft 82% van de Belgen aan bereid te zijn om €0,02 extra te betalen voor een ei van een dergelijke producent.
Ten slotte is meer dan de helft van de Belgen bereid om van supermarkt te veranderen en te kiezen voor een keten die eieren aanbiedt zonder vergassen of levend verbrijzelen.