Deze morgen vond de eerste zitting plaats van de nieuwe Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zetelt in die Raad als lid, GAIA-directeur Ann De Greef treedt op als plaatsvervangend lid. Voor het eerst maken ook vertegenwoordigers van de dierenasielen en de distributiesector deel uit van het adviesorgaan, dat het beleid rond dierenwelzijn in Vlaanderen zal voeden met heel concrete adviezen.
Vroeger maakte GAIA ook al deel uit van de federale Raad voor Dierenwelzijn. De bevoegdheid is evenwel geregionaliseerd sinds de zomer van 2014, en dus moesten er drie regionale Raden voor Dierenwelzijn worden opgericht: één in Vlaanderen, één in Wallonië en één in Brussel. GAIA maakt ook in Wallonië deel uit van de Raad, in Brussel wordt de Raad momenteel nog samengesteld.
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) was deze morgen formeel over ‘zijn’ kersverse adviesorgaan: “Ik wil geen praatbarak. We gaan voor Raad én daad”, klonk het. “De Vlaamse Raad wordt een absolute referentie in het debat rond Dierenwelzijn. Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking.”
Zijn vertegenwoordigd in de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn:
- GAIA
- de Vlaamse dierenasielen (met een vertegenwoordiger uit elk van de 5 Vlaamse provincies)
- de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen
- de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten
- de Boerenbond
- het Algemeen Boerensyndicaat
- de Nationale Raad van Dieren Liefhebbers
- de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus
- Andibel (Belgische beroepsfederatie van handelaren in gezelschapsdieren)
- Comeos (voor de distributiesector)
- de wetenschappelijke wereld (met vijf deskundigen, onder wie de voorzitter van de Raad, Dirk Lips)