Pfizer maakte vandaag op een persconferentie in Brussel de resultaten van een onafhankelijke studie naar de milieu-impact van het vaccin tegen berengeur bekend. Uit deze studie blijkt dat varkens vaccineren in plaats van castreren de broeikasgassen met maar liefst 3,6 % verminderen. Gevaccineerde dieren hebben immers een betere voederconversie (minder voedsel voor meer vlees) waardoor de dieren minder mest produceren.
"We wisten al langer dat het vaccin tegen berengeur een win-winsituatie is voor de dieren en de boeren." zegt GAIA-directeur Ann De Greef.
Gevaccineerde dieren hebben een betere voederconversie wat betekent dat de boer met minder voeder meer vleesopbrengst mag verwachten. Bovendien bespaart het vaccin het dier het afschuwelijk lijden van het onverdoofd chirurgisch castreren. Niets dan voordelen dus. Voor Colruyt alvast voldoende argumenten om reeds vorig jaar om te schakelen naar het vaccin. Jammer genoeg bleven de andere supermarktketens verder vlees van onverdoofd gecastreerde dieren verkopen.
Nu blijkt dat vaccineren ook nog voordelen heeft wat betreft de impact op het leefmilieu, liggen alle mogelijke argumenten op tafel.
'Er is geen enkel excuus meer om nog langer biggen te castreren. Supermarkten moeten net zoals Colruyt de stap naar vaccinatie zetten. Ook voor de boeren zijn er nu redenen te over om te stoppen met chirurgisch castreren van biggen.' besluit Ann De Greef.