Vier asielen lanceren, met de steun van GAIA, "Catroulette". Het gaat om een site waar katten op een creatieve manier worden gepresenteerd aan hun toekomstige baasjes. De actie komt niets te vroeg, want onze asielen zitten weer overvol.
Eén kat zorgt op 16 maanden voor maar liefst 36 nakomelingen. De gevolgen zijn vaak dramatisch: velen ze belanden op straat en/of worden gedumpt in asielen. En omdat die, ondanks hun harde werk, meestal niet alle katten aan een baasje kunnen helpen, zit er vaak niets anders op dan ze te euthanaseren. Vorig jaar ondergingen liefst 12.000 katten dat trieste lot.
Daarom lanceerde Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx het zogenaamde "Kattenactieplan", dat dit probleem preventief wil aanpakken. Op 1 september 2012 ging fase 1 in voege: alle katten die worden geadopteerd uit een asiel moeten verplicht worden gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd. Indien de tweede fase er snel doorkomt -die ook particulieren verplicht hun katten te castreren en steriliseren wanneer ze deze verkopen of weggeven- dan belooft het Kattenplan een succesvol initiatief te worden.
De maatregel kwam echter niets te vroeg: heel wat katjes zitten nog steeds in asielen, wachtend op een nieuw baasje. Voor hen wordt vandaag 'Catroulette' gelanceerd. Catroulette is een initiatief van 4 asielen, gesteund door GAIA. De website is geïnspireerd door het populaire internetfenomeen "Chatroulette". Daar word je, via je webcam, met een willekeurige persoon in contact gebracht. Vind je die persoon interessant, dan blijf je ermee praten. Wil je met iemand anders verbonden worden, druk je op "next". Je krijgt de vorige persoon dan nooit meer te zien.
Catroulette werkt volgens hetzelfde principe. Je krijgt beelden van een kat te zien. Wil je een ander katje, dan klik je op "next". Je krijgt de bewuste kat niet meer te zien. Wil je deze kat graag in huis halen, klik je op "adopt".
Met de steun van GAIA
Net zoals de asielen, pleit GAIA in eerste instantie voor het aanpakken van de oorzaak van de overpopulatie van katten. Preventieve acties zoals het verplicht steriliseren of castreren van katten zijn hiervan een goed voorbeeld. Daarnaast ondersteunt GAIA ook initiatieven die de gevolgen van de overpopulatie op een zo diervriendelijk mogelijke wijze aanpakken. "Catroulette is daar een heel leuk voorbeeld van: het zet asielkatjes op creatieve wijze in de spotlight en dit in een periode waarin heel wat achtergebleven katjes op zoek zijn naar een nieuw baasje. We moedigen dit initiatief dan ook graag actief aan", aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
Ook particulieren moeten verplicht worden hun katten te castreren en steriliseren
Hoewel de asielen en GAIA het Kattenplan ondersteunen, hebben zij het moeilijk met de vorm waarin het in juni door de regering werd goedgekeurd en sinds 1 september in werking ging. Volgens hen kan het Kattenplan enkel werken wanneer niet enkel asielen, maar ook particulieren verplicht worden hun kittens te castreren of steriliseren. Zij hebben immers het belangrijkste aandeel binnen het probleem van overpopulatie. Daarom mag de maatregel niet enkel slaan op asielen, maar moet deze absoluut doorgetrokken worden naar alle huiskatten. Want daar ligt immers de oorzaak van de problemen.
Halve maatregelen brengen geen zoden aan de dijk. De asielen vrezen dan ook dat de concurrentie van de gratis katten afkomstig van particulieren (al dan niet aangeboden op tweedehandswebsites) ervoor zullen zorgen dat de vraag naar asielkatten zal dalen waardoor sommige asielen niet anders zullen kunnen dan sneller voor euthanasie te kiezen.
Philip Zurinckx, voorzitter Dierenasiel Sint-Truiden over het Kattenplan: "Als men de overpopulatie van katten ernstig wil aanpakken dringen er zich ernstige maatregelen op en moeten ook particulieren op korte termijn mee verantwoordelijk worden gesteld. Van uitroeiing van de kat mag uiteraard geen sprake zijn maar het is duidelijk dat de asielen het probleem van de overpopulatie niet alleen kunnen oplossen. Een wetsverandering moet zorgen voor een mentaliteitswijziging en niet andersom. Wachten met het verplichten te steriliseren en castreren tot de publieke opinie hier klaar voor is, is geen optie. Verplichte sterilisatie van de huiskatten (al was het maar een tijdelijke maatregel) is een absolute urgentie!"
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "De intenties die men in eerste instantie beoogde met het Kattenplan waren zeer goed: verplichte sterilisatie en castratie van katten. Maar het Koninklijk Besluit dat de regering uiteindelijk heeft goedgekeurd is absoluut onvoldoende. Er wordt slechts gesproken van een mogelijke uitbreiding van verplichte sterilisatie voor iedereen (dus naast asielen ook particulieren) nà evaluatie in 2015. En dat is veel te vaag. GAIA wil een duidelijk afgesproken datum die bepaalt vanaf wanneer ook particulieren verplicht zullen worden hun katten te steriliseren en castreren. Zoniet dreigen er nog meer in asielen terecht te komen door particulieren die hun nest poezen niet weggeven of verkopen, maar simpelweg dumpen omdat ze er geen blijf mee weten."