GAIA lanceert een nieuwe campagne voor de verankering van de welzijnsbelangen en de eigen waardigheid van dieren in de Grondwet. Een tv-spot is zowel te zien op de Vlaamse (Een en VTM) als Waalse televisie (RTL-TVI en La Une) van 16 tot en met 31 maart 2019. De spot van 30 seconden toont dat dieren zelf geen benul hebben van grondrechten maar pleit voor het opnemen van dieren en hun welzijn in de Grondwet. “Grondwettelijke bescherming van hun welzijnsbelangen en waardigheid is ook voor dieren fundamenteel”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Kenneth Mercken, bekend van Coureur, regisseerde het filmpje voor GAIA.
In België is 86% van de kiezers voorstander van het opnemen van dieren in de Grondwet[1]. Over een wetsvoorstel terzake van senator Sabine de Bethune (CD&V) en de voormalige senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) om artikel 37 bis uit te breiden met de bescherming van het dierenwelzijn, werden in 2018 hoorzittingen in de senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden georganiseerd. Dat wetsvoorstel kon op veel politieke bijval rekenen. Het verslag daarvan werd vorige week in de commissie goedgekeurd maar over het wetsvoorstel zelf werd niet gestemd. Verslaggever Bert Anciaux (sp.a.), reageerde toen in de commissie zeer ontstemd. Volgens hem stelde de regering zijn veto!
“Ook in het licht van de komende verkiezingen willen we het objectief warm houden: de politici moeten beseffen dat de meeste burgers van het land willen dat dieren op het hoogste - constitutionele - niveau worden beschermd”, benadrukt de GAIA-voorzitter. “Daarom deze campagne." Via www.dierenindegrondwet.be verzamelde GAIA al 139.000 handtekeningen en de teller loopt. “De burgers hebben hun stem al laten horen. Nu zijn de politici aan zet.”
Dieren ernstig nemen
Indien dieren grondwettelijk beschermd worden, zal dat ongetwijfeld een impact hebben op de rechtbanken: rechters zullen het dierenwelzijn veel ernstiger nemen omdat de grondwet bepaalt wat voor onze samenleving fundamenteel is en ze zullen wetsinbreuken, die nu nog teveel met de mantel der liefde bedekt worden, strenger bestraffen.