Een nachtelijke slachtpartij
In Australië worden kangoeroes op grote schaal bejaagd onder bijzonder wrede omstandigheden. In de afgelopen 30 jaar werden er meer dan 90 miljoen van hen gedood, wat de kangoeroe de meest bejaagde wilde diersoort ter wereld maakt.
Dit grootschalige bloedbad vindt 's nachts plaats, ver weg van nieuwsgierige blikken. De buideldieren worden verblind door krachtige schijnwerpers en op afstand vanuit rijdende voertuigen neergeschoten. Hoewel de wet voorschrijft dat jagers de dieren met één schot in het hoofd moeten doden, missen ze in de praktijk vaak hun doel. De kangoeroes die erin slagen te ontsnappen, raken gewond aan de keel, neus, kaak of oren en lijden hier gedurende lange tijd enorm onder.
Producten van kangoeroehuid en -leer, die direct voortkomen uit deze jacht, worden voornamelijk naar de Europese Unie geëxporteerd. Hoewel het waar is dat België kangoeroeleer (ook wel K-leer genoemd) niet rechtstreeks importeert, importeert het wel producten gemaakt met dit leer uit andere Europese landen.
De kleintjes worden niet ontzien
De jacht op kangoeroes veroorzaakt niet alleen veel leed bij volwassen dieren, maar ook bij hun jongen, die vaak "joeys" worden genoemd.
Jaarlijks worden enkele honderdduizenden jonge kangoeroes gedood of aan hun lot overgelaten nadat hun moeder werd gedood. Jagers doden de jongen door hun schedel tegen harde oppervlakken (zoals een rots of de bumper van een voertuig) te slaan. Als ze zich nog in de buidel van hun moeder bevinden, worden ze onthoofd.
Adidas is een grote medeplichtige
Terwijl Nike, Puma, Diadora en Versace reeds zijn gestopt met het gebruik van kangoeroeleer, blijft Adidas de ogen sluiten voor het leed van deze dieren. GAIA roept de marktleider daarom dan ook op om te stoppen met het verwerken van kangoeroeleer in hun producten - het gaat hier om voetbalschoenen, waarvoor tot op vandaag nog kangoeroeleer wordt gebruikt. Aangezien Adidas de grootste gebruiker van kangoeroehuid ter wereld is, zou een aanpassing van hun beleid een positieve impact kunnen hebben voor de vele kangoeroes.
GAIA moedigt consumenten ook aan om te stoppen met het kopen van uit leer vervaardigde producten (zowel leer van kangoeroes als van andere dieren), ongeacht het merk. Het huidige aanbod van synthetische en plantaardige alternatieven groeit constant. De overstap op synthetisch of plantaardig leer is een ethische noodzaak en vraagt niet veel inspanning.