Image
Hond aan het werk
Bijna de helft van de Belgische ondernemingen laat honden toe op de werkplek: 39% in Vlaanderen, 44% in Brussel en 52% in Wallonië. Dit blijkt uit de enquête (in bijlage) die IPSOS in maart 2021 heeft uitgevoerd op vraag van GAIA. De dierenrechtenorganisatie heeft een modelarbeidsreglement uitgewerkt om de noodzakelijke randvoorwaarden voor een hond binnen een professionele omgeving gemakkelijker te kunnen opstellen (zie bijlage). Op 9 juni zijn de maatregelen in het kader van de strijd tegen COVID-19 in België versoepeld. Belgische werknemers mogen terug naar kantoor. Dit betekent dat duizenden honden die gewend zijn geraakt dat hun baasjes het grootste deel van de tijd in hun buurt waren, opeens overdag alleen thuis zullen zitten. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “We weten enerzijds maar al te goed dat eenzaamheid niet goed is voor het hondenwelzijn en anderzijds dat de aanwezigheid van een hond op de werkplek heel wat voordelen biedt, zowel voor de hond als voor de werknemers. Het zou dus zonde zijn de sprong niet te wagen. Vergeet ook niet dat veel honden die tijdens de lockdown zijn geadopteerd, het risico lopen in een asiel te belanden na de terugkeer naar kantoor.”
11 juni 2021

Deze representatieve enquête onder werkgevers van grote en kleine bedrijven (5 tot 200 werknemers), in verschillende sectoren en in de drie gewesten geeft een beter beeld van de redenen waarom honden al dan niet worden toegelaten.

Een betere sfeer

62 % van de Vlaamse en 60% van de Brusselse bedrijvenwaar honden zijn toegestaan, verklaart nog geen problemen te hebben ondervonden. Meer nog, 60% van de bedrijven die de aanwezigheid van een hond in hun kantoren toestaan, meldt dat er een beter contact is tussen collega's of met klanten. De werknemers verklaren ook dat dit de werksfeer verbetert, aanzet tot beweging en stressverlagend effect heeft. Zo er al problemen zijn, dan houden die meestal verband met de extra schoonmaak die de aanwezigheid van een hond op de werkplek met zich meebrengt. Bovendien reageren de medewerkers in 92% van de Vlaamse bedrijven (in Brussel is dat 69%) positief op de aanwezigheid van een hond.

Trouwens, honden die alleen thuis blijven, vervelen zich. Sommige honden blaffen de hele tijd, wat de rust in de buurt verstoort, of gaan voorwerpen en meubels in het huis te lijf om zich af te reageren. Een hond die alles heeft wat hij nodig heeft, is een gelukkige hond, die geen problemen veroorzaakt voor zijn baasjes. Alleen al het feit mee te mogen gaan naar de werkplek, 's middags een eindje te wandelen en in gezelschap te vertoeven, doet de hond opfleuren, net als zijn baasje overigens.

Reglement

Slechts 10% van de Vlaamse en 15% van de Brusselse bedrijven voert een duidelijk reglement inzake honden op het werk. Als er al een dergelijk reglement is ingevoerd, geeft het vooral aan of honden al dan niet zijn toegelaten. Uit de peiling blijkt echter dat een duidelijk beleid bedrijven ertoe zou kunnen aanzetten om te overwegen in de toekomst honden toe te laten (24% in Vlaanderen en 41% in Brussel). In het door GAIA opgestelde reglement staat bijvoorbeeld dat het voorrecht om een hond mee te brengen naar het werk uiteraard ondergeschikt is aan de gezondheid, de veiligheid en het comfort van al wie met de hond in contact komt, maar het beschrijft ook de plichten van de personen die hun hond meebrengen, uiteraard inzake netheid, maar vooral ook met betrekking tot het welzijn van het dier op de werkplek. De hond moet zich goed voelen in die werkomgeving en moet naargelang de noden van het dier -minstens tijdens de lunchpauze - worden uitgelaten. “Daarover worden best duidelijke afspraken gemaakt. Het modelreglement is een gebruiksklaar instrument dat rechtstreeks van de website www.gaia.be kan worden gedownload. Het kan uiteraard worden aangepast en is bedoeld om de werkgevers te motiveren om honden toe te laten op kantoor. Honden zijn niet geschikt om urenlang alleen thuis te zitten,” legt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, uit.

ipsos_gaia_b2b-hondenophetwerk_rapport_vlaanderen_v2.pdf
Document
PDF, 68.84mb
ipsos_gaia_b2b-hondenophetwerk_rapport_brussel_v2.pdf
Document
PDF, 69.14mb
2021_modelreglementnldocx.pdf
Document
PDF, 185.58kb
2021_modele_de_reglement_-_fr.pdf
Document
PDF, 187.87kb
GAIA informeert

Gerelateerde nieuwsitems