Vegan vol-au-vent
Ingrediënten
- 350 g plantaardige kipstukjes ( Greenway Vegetarische Slager , Vivera , Garden Gourmet)
- 250 g champignons
- citroensap (1 citroen)
- bloem
- plantaardige boter
- ½ l sojamelk
- ½ l groentebouillon
- Zout en peper
- Currypoeder
- Verse videetjes
Bereidingswijze
Zet de stukjes kip onder de groentebouillon en breng ze zachtjes aan de kook. Laat de groentebouillon een kwartiertje zijn werk doen, haal de stukjes eruit en vang het kookvocht op. Reinig en snijd de champignons en bak ze in een beetje gesmolten boter (plantaardig).
Saus: Smelt een beetje boter in een pan. Neem de pan van het vuur en voeg een eetlepel bloem toe. Giet er de sojamelk en groentebouillon bij en laat de saus indikken tot een mooie roux. Bijkruiden met peper, zout en curry. De citroen persen en die er voorzichtig onder mengen. Niet alles in een keer, want smaken verschillen: de saus mag maar een licht zuur accent hebben.
Meng de stukjes en de champignons onder de saus en vul de in de oven opgewarmde videetjes royaal.
Versier het bord met een beetje salade en puree (of frietjes als je er een echt feest wilt van maken!).
Pasta pesto vegan kip
Ingrediënten
- 400 gram plantaardige kipfillet The vegan butcher
- 8 eetlepels pesto
- 1 ui
- rode peper
- 2 tenen knoflook
- 100 gr rucola
- cherrytomaatjes
- zout/peper
- 1 teelepel Italiaanse kruiden
- 300 gr pasta
- evt. champignons, paprika, courgette
Bereidingswijze
Snijd de vegan kipfilet in stukjes. Breng de plantaardige kip op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden. Zet een pan water op en kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak. Snipper het uitje en snijd de rode peper en knoflook fijn. Snijd ook de cherrytomaatjes in tweeën of vieren. Giet een scheutje olie in een pan en bak de blokjes kipfillet gaar (circa 4-5 minuten). Voeg vervolgens de ui, rode peper, cherrytomaatjes en knoflook toe. Na circa 2 minuten voeg je de pesto toe en laat je het geheel opwarmen. Serveer de pasta vegetarische kip-pesto met rucola.
Vegan kip-curry salade
Ingrediënten
- Vegan kippenblokjes ( Greenway Vegetarische Slager , Vivera , Garden Gourmet)
- 1,5 tot 2 theelepels kerrie
- 1 ui
- 3/4 eetlepels veganaise
- snufje zout/peper
- eventueel ananas
Bereidingswijze
Bak de kipblokjes en laat ze daarna eventjes afkoelen. Meng de blokjes vervolgens met de veganaise, kerriepoeder en een snufje zout/peper. Snijd de ui in ringen en eventueel de ananas in kleine stukjes en voeg deze ook toe aan de kip-curry salade. Lekker op een broodje of toastje!
Vegan kipfilet met appelmoes en frietjes
Ingrediënten
- 400 g kip filets van Vegan Butcher
- Frietjes
- Een pot appelmoes
- Bereidingswijze
- Bak de stukjes kip tot ze lichtbruin zijn. Leg ze op een bord, vergezeld van heerlijke frietjes en een paar eetlepels appelmoes.
Vegan kip curry
Ingrediënten
- 350 g blokjes kipstukjes( Greenway Vegetarische Slager , Vivera , Garden Gourmet)
- Satékruiden
- Kant en klare vegan currysaus (of voeg currypoeder toe aan veganaise)
Bereiding
Bak de kipstukjes enkele minuten in olijfolie. Kruid ze met satékruiden. Laat de blokjes afkoelen. Doe de blokjes in een hakmolen en maal ze fijn. Meng er de currysaus onder. Smeer de kipcurry op stokbrood of ciabatta. Versier met wat rauwkost. En smullen maar.
Andere vegan alternatieven
- Nuggets Vegan Quorn
- SOFINE SoChicken Brochette
- Céréal Bio Vegan Nuggets Soja & Blé
- SoFine Veggie Nuggets
- SoFine Bâtonnets SoChicken
- Vivera Vegan Nuggets
Heb jij zin om heerlijke plantaardige gerechten te bereiden? Dan ben je bij GAIA aan het juiste adres. In samenwerking met dierenrechtenorganisatie Peta ontwikkelden we een knappe gids die je inspireert en bij de hand neemt!
Boordevol met tips, tricks, handige recepten en heel wat informatie.
Plantaardig eten betekent dieren redden. Wist je dat in België iedere minuut meer dan zeshonderd dieren geslacht worden, voor consumptie.
Door plantaardig te eten verklein je bovendien ook je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Je helpt er de natuur én je gezondheid mee.