Vandaag keurde de Kamer de btw-verlaging van 21 naar 6% op kattensterilisatie goed. Het wetsvoorstel dienaangaande, ingediend door Meyrem Almaci (Groen), Karin Temmerman (sp.a), Yoleen Van Camp (N-VA), Dirk Van Mechelen (open VLD), Catherine Fonck (cdH), André Frédéric (PS) en Georges Gilkinet (Ecolo), werd vandaag goedgekeurd in plenaire zitting. GAIA had daarvoor eerder deze week een petitie met bijna 60.000 handtekeningen overhandigd aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke. “Wij zijn dankbaar dat de parlementsleden de noodzaak inzien van deze maatregel”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Een btw-verlaging van 21% naar 6% op de in de drie gewesten verplichte kattensterilisatie zal de mensen aanzetten om daadwerkelijk hun kat(ten) te laten steriliseren en de wet na te leven.”
Eergisteren, dinsdag 23 april, overhandigden GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en -directeur Ann De Greef 57.025 handtekeningen van hun petitie ‘Voor een verlaagd btw-tarief voor kattensterilisatie’ aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke. “Een duidelijk signaal van de burger waar de politieke wereld duidelijk oren naar heeft gehad: vandaag keurde de Kamer immers de btw-verlaging voor kattensterilisatie goed", aldus Vandenbosch.
Wegwerpdieren
In Vlaanderen (sinds 1 april 2018), Wallonië (1 november 2017) en Brussel (sinds 1 januari 2018) is het verplicht om uw kat te laten castreren of steriliseren. Die wetgeving, waar GAIA jarenlang voor geijverd heeft, voldoet ook aan de verwachtingen van alle dierenasielen en andere belanghebbenden in het veld, die dagelijks geconfronteerd worden met de harde realiteit. "Niet-gesteriliseerde katten planten zich tijdens hun dagelijkse escapades uiteraard voort en daar komen dan 2 tot 3 keer per jaar 6 kittens uit voort", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "Dat worden zwerfkatten, die elkaar besmetten met allerlei virussen en de nieuwgeboren, ongewenste kittens eindigen massaal in de dierenasielen waar een groot deel doodziek noodgedwongen ingeslapen wordt. Katten zijn wegwerpdieren geworden omdat mensen de natuur haar gang lieten gaan."
Voor GAIA is het dan ook absoluut noodzakelijk dat de recente wetgeving inzake de verplichte sterilisatie ook effectief wordt nageleefd. “Wij zullen blijven sensibiliseren en informeren”, zegt De Greef. “Maar er is meer nodig. Als het steriliseren van katten een burgerplicht is geworden, is het net zo legitiem dat de overheid de mensen helpt die verplichting na te komen.”
Een stimulans voor burgers
GAIA is de kamerleden dan ook erkentelijk dat ze het btw-tarief dat van toepassing is op de sterilisatie van katten verlagen. "Die maatregel zal een stimulans zijn voor de burgers, die sneller bereid zullen zijn om hun katten te laten steriliseren", benadrukt Ann De Greef. Je kat laten steriliseren of castreren, komt ook de gezondheid van het dier ten goede: een gesteriliseerde kat loopt beduidend minder kans op baarmoederontstekingen en baarmoederkanker. Gecastreerde katers sproeien minder en worden socialer en aanhankelijker.
Het is nu aan de federale minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) om de btw-verlaging te motiveren bij de administratie van de Europese Commissie. De Greef: “Wij zijn er vast van overtuigd dat de duizenden katten die nu nog steeds moeten geëuthanaseerd worden in ons land omdat ze geen thuis vinden, genoeg motivatie zullen zijn voor de minister om er 100% voor te gaan. GAIA roept de federale regering dan ook op om er snel werk van te maken.”