Meer dan drie vierde van de kiesgerechtigde Brusselaars wil een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest. Daarenboven zou maar liefst 34% - 20% meer dan in 2016! - op een andere partij stemmen als de partij van haar/zijn voorkeur onverdoofd slachten niet verbiedt. “De Brusselaar heeft gesproken”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “Het wordt nu dringend tijd dat ook de Brusselse politici het duidelijke signaal van hun burgers naar waarde schatten.”
Onderzoeksbureau IPSOS bevroeg 1003 kiesgerechtigde Brusselaars (burgers van 18 jaar en ouder) van alle religies, leeftijdscategorieën en sociale klassen tussen 26 september en 9 oktober 2017. Bijna 80% van de Brusselaars vindt dat er een verbod moet komen op onverdoofd slachten.
Stemmen verliezen
En die oppositie tegen onverdoofd slachten neemt de Brusselaar mee naar het kieshokje: 34% van de kiezers vindt het verbod doorslaggevend bij het uitbrengen van hun stem. Dat betekent dat 1 op 3 Brusselaars niet langer voor een partij zou stemmen die het verbod niet steunt. In 2016 was dat ‘slechts’ 14%. “Uit de resultaten blijkt dat elke politieke partij kiezers kan verliezen als ze het verbod op onverdoofd slachten niet steunen”, zegt Vandenbosch.
24% van de PS-kiezers zou op een andere partij stemmen, 29% van de MR-kiezers, 30% van de ECOLO/Groen-kiezers, 29% van de DéFi-kiezers, 30% van de N-VA-kiezers, 20% van de Open VLD-kiezers en 40% van de ptb-pvda-go-kiezers. “Dit is een zeer duidelijk signaal van de burger naar de politieke wereld”, aldus Vandenbosch. “Een algemeen verbod op onverdoofd slachten zonder uitzondering voor rituele slachtingen moet er komen.”
Politiek opportunisme
De Brusselse wetgeving legt de bedwelming op van alle dieren voor het slachten behalve in het geval van slachtingen voorgeschreven door een religieuze ritus. In Brussel werden volgens de gegevens van het FAVV dan ook ongeveer 31% van de runderen, 87% van de kalveren en 96% van de schapen geslacht zonder verdoving (het hele jaar door in het slachthuis van Anderlecht).
Op 17 mei 2017 stemde het Waals parlement – op 3 onthoudingen na - unaniem voor een verbod op onverdoofd slachten. Op 28 juni volgde het Vlaams parlement – met 1 onthouding en geen enkele tegenstem.
“Nog te veel politici houden een verbod tegen uit schrik om stemmen te verliezen. De nieuwe enquête toont aan dat ze net meer te verliezen hebben als ze het verbod niet steunen.” Rituele thuisslachtingen zijn wettelijk verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Maar dat is niet genoeg”, aldus Vandenbosch. “Net zoals in Vlaanderen en Wallonië moet verdoving in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zonder uitzondering verplicht worden. Zo wordt vermijdbaar dierenleed ook effectief vermeden”, besluit de GAIA-voorzitter.
Annemie Maes (Groen) geeft alvast het goeie voorbeeld en heeft een voorstel van ordonnantie klaar die de voorafgaande verdoving wettelijk verplicht. GAIA roept de Brusselse parlementsleden van andere partijen op om het voorstel mee te ondertekenen.