De duistere diepten van de Schotse zalmindustrie

"Ongelooflijke kwaliteit." "Het beste van het beste." "Onze zalm wordt duurzaam gekweekt en gevangen." In ons land wordt Schotse zalm aangeprezen als een product van topkwaliteit. Maar achter de schermen ziet het er heel anders uit: de kweek van Schotse zalm veroorzaakt niet alleen ernstige dierenwelzijnsproblemen, maar leidt ook tot grote milieuschade.

In de winter van 2020 werd een grootschalig onderzoek uitgevoerd, waarbij drones en duikers werden ingezet om 22 Schotse kwekerijen te inspecteren waar zalmen massaal worden gekweekt in zeekooien. Dit onderzoek, uitgevoerd door Compassion in World Farming (CIWF) en verspreid door GAIA in België, werpt een schokkend licht op het lijden van deze dieren. Het team bezocht kwekerijen van de grootste producenten, die samen 96% van de Schotse zalmindustrie vertegenwoordigen. Hun conclusie was dat welzijnsproblemen in de kooien wijdverspreid zijn: zalmen met misvormingen, ziektes, sommigen met een oog verloren, algen die op grote open wonden groeien, en stukken vlees en huid die door zeeluizen zijn weggevreten.

Schotse zalmen lijden in stilte.

Cijfers

Wereldwijd worden elk jaar honderden miljarden vissen gedood om op mensen hun bord te belanden. Dierenwelzijnswetgeving biedt deze dieren nauwelijks tot geen bescherming, waardoor ze onopgemerkt lijden, zowel tijdens hun leven als bij hun dood.

In Schotland wordt jaarlijks een enorme hoeveelheid Atlantische zalm gekweekt. In 2019 alleen al werd een recordhoeveelheid van 203.881 ton geproduceerd, wat neerkomt op ongeveer 35 miljoen vissen. Dit cijfer houdt geen rekening met het hoge sterftecijfer vóór de slacht – bijna een kwart van de vissen in zout water (en nog meer als ze naar zoet water worden overgebracht) overleeft het niet. Hierdoor ligt het totale aantal gekweekte vissen in werkelijkheid nog hoger, met ruim 40 miljoen zalmen.

zalm ligt ondersteboven dood in het water

Het Verenigd Koninkrijk exporteert zalm naar meer dan 50 landen. In 2019 ging het om niet minder dan 99.000 ton vis, waarvan 1.260,9 ton alleen al naar België. Met deze cijfers is ons land de negende grootste importeur van Schotse zalm ter wereld.

Vissenleed op alarmerende schaal

Van september tot november 2020 vond er een onderzoek plaats in 22 verschillende Schotse kwekerijen waar zalmen massaal worden gekweekt in kooien midden in zee. Dit onderzoek onthulde het enorme leed van deze dieren: zalmen met misvormingen, ziektes, sommige met een oog verloren, algen die groeien in open wonden en stukken vlees en huid die zijn weggevreten door zeeluizen. Ook werden er verwondingen aan de kieuwen, schaafwonden, infecties en mondletsels gevonden, veroorzaakt door de netten.

De reinigingsvissen (gebruikt om zeeluizen bij de zalm te verminderen) hebben het ook zwaar. Ze worden zelf aangevallen door de luizen, sterven vaak en lijden aan honger, diverse ziektes, een gebrek aan een geschikte leefomgeving en agressieve interacties door de krappe leefruimte.

In Schotland sterft 28,2% van de jonge zalmen die in kooien (in zee) worden gekweekt al in het eerste jaar van hun leven, door ziektes, parasieten en zeeluizen. In de tweede fase van de kweek worden deze zalmen overgebracht naar zoet water. Als we het sterftecijfer in de zoetwaterfase meerekenen, loopt dit percentage nog verder op. Een industrie waarin één op de vier zalmen de groeifase niet eens overleeft – de periode voordat ze worden overgezet naar zeekooien om op slachtgewicht te komen – zou niet moeten uitbreiden.

zalm tegen net

De waterkwaliteit is slecht; zichtbare deeltjes zoals olie, voerresten, uitwerpselen en algen drijven vrij rond. Overbevolking is duidelijk zichtbaar, en in een van de bezochte kwekerijen leek het water zelfs aan zuurstof te ontbreken.

Wilde zalmen leggen soms wel 3000 km af om zich voort te planten, maar in intensieve kwekerijen zwemmen de vissen doelloos rond en zitten ze bijna twee jaar lang dicht op elkaar gepropt in kooien. Deze erbarmelijke leefomstandigheden leiden tot ernstige verwondingen.

Zeeluizen

In grootschalige zalmkwekerijen lijden veel vissen aan zeeluizen, die weliswaar ook in de natuur voorkomen, maar daar in veel kleinere aantallen. Zeeluizen zijn parasieten die zich voeden met de huid, het bloed en het slijm van de vissen. Door de groei van de zalmindustrie is het aantal zeeluizen enorm toegenomen, terwijl de sector nog altijd geen effectieve behandeling of preventiemethode heeft gevonden die het welzijn van dieren en het milieu respecteert. De oplossingen die de industrie gebruikt, zoals de vissen blootstellen aan warm water of hoge druk (de “Thermolicer” en “Hydrolicer”), zijn zowel wreed als ineffectief. Veel vissen overleven deze behandelingen niet.

Levenslang gevangen

massa kwekerij

In kwekerijen zitten zalmen hun hele leven opgesloten in zeekooien, waardoor ze hun natuurlijke trekgedrag niet kunnen vertonen. Gevangen in een kleine, onnatuurlijke ruimte hebben ze geen mogelijkheid om zich te verstoppen of te verplaatsen naar een andere omgeving, zoals ze in het wild zouden doen bij veranderingen in temperatuur, zuurstofgehalte, weersomstandigheden, enzovoort. Ook kunnen ze niet jagen, terwijl dat juist een natuurlijk gedrag voor hen is.

Vissen voelen pijn

Zalm in extreem vervuild water

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek, zoals studies van het Roslin Institute, de Universiteit van Edinburgh (2003) en de Universiteit van Liverpool (2019), laat zien dat vissen wel degelijk pijn ervaren. Vissers beweren vaak het tegenovergestelde, maar uit onderzoek blijkt dat vissen op een vergelijkbare manier pijn voelen als zoogdieren – en dus ook mensen. De hersenen van alle gewervelde dieren zijn complex genoeg om pijn te kunnen waarnemen.

Dr. Lynne Sneddon, hoofd van de bio-veterinaire wetenschappen aan de Universiteit van Liverpool, heeft pijnbeleving bij vissen en andere dieren onderzocht. Zij concludeert dat gewervelde dieren, waaronder vissen, pijn kunnen voelen. Studies hebben zelfs aangetoond dat het pijnsysteem van vissen opvallende overeenkomsten vertoont met dat van zoogdieren.

Volgens dr. Sneddon kunnen vissen dagenlang uit de buurt blijven van een gevaarlijk deel van hun omgeving, zelfs als dat betekent dat ze niet kunnen eten.

De slacht

De methoden van elektrische verdoving en een slag op de kop van de vis worden vaak gebruikt door de Schotse zalmindustrie voor de slacht. Echter, vooraf verdoven is geen wettelijke verplichting, waardoor duizenden dieren nog steeds gedood kunnen worden terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn.

Negatieve impact op het milieu

Zalmenkwekerijen hebben een verwoestende impact op het milieu. Ze vervuilen het omringende water met afval, chemicaliën en antibiotica. Parasieten en ziektes die in de kwekerijen voorkomen, verspreiden zich snel naar wilde vispopulaties. Daarnaast draagt de zalmkweek bij aan de vernietiging van natuurlijke ecosystemen.

Massa zalmkwekerij

Het afval in zalmkwekerijen is organisch en chemisch en verandert de samenstelling van de zeebodem, waardoor dieren en planten daar sterven. Dit afval bestaat vooral uit uitwerpselen en ongebruikt visvoer. Zalmenkwekerijen stoten ook stoffen uit zoals stikstof en fosfor, die eutrofiëring kunnen veroorzaken. Dit vermindert de waterkwaliteit en zorgt voor een overmatige groei van schadelijke algen.

Het gebruik van chemicaliën en medicijnen schaadt ook het milieu. Ze worden ingezet om infecties en ziektes te behandelen, zeeluis te bestrijden, en om kweekinstallaties schoon te houden (zoals met speciale verf). Daarnaast worden er voedseladditieven met koper en zink toegevoegd aan het voer van kweekzalmen om hun voeding aan te vullen.

Het verbod op zalmkweek

Een hoop gedode zalmen

GAIA vraagt, gezien de ernstige schendingen van dierenwelzijn in de Schotse zalmkweekindustrie, om een verbod op de uitbreiding van deze sector. In de toekomst moet de kweek van zalm volledig worden stopgezet. Het is namelijk onmogelijk om zalmen te kweken zonder hun welzijn te schaden.