Pannenkoekentaart
Moeilijkheid:
makkelijkBereidingstijd:
25 minutenRecept voor 4 personen
Ingrediënten:
- 300 g gezeefde patisseriebloem
- 10 g bakpoeder
- 50 g appelmousseline
- 7 dl plantaardige melk (soja, haver,...)
- Snuifje zout
- 30 g plantaardige boter
Bereiding:
- Meng bloem, bakpoeder en mousseline.
- Voeg de vegan melk bij en roer goed door zodat er geen klonters meer zijn.
- Voeg de plantaardige boter en een snuifje zout toe.
- Verwarm uw koekenpan goed voor met wat plantaardige boter of olie en lepel er het deeg in. Verdeel mooi over de pan en bak aan elke zijde een tweetal minuten.
Afwerking en presentatie:
Presentatie:
Schik met bloemsuiker en/of warme chocoladesaus
Tip: Presenteer als Schichttorte
Schik om en om een pannenkoek met daarop telkens wat abrikozen- jam.
Herhaal een achttal keer. Maak een chocoladeglacé ( plantaardige chocolade, plantaardige boter, ahornsiroop, vanille) en overgiet er de taart mee.
Werk eventueel extra af met icing (bloemsuiker met vegan melk).
Cupcakes
Moeilijkheid: gemiddeld
Bereidingstijd:
25 minutenRecept voor 4 personen
Ingrediënten:
- 15 cl amandelmelk
- 3 cl frambozenazijn
- 120 g plantaardige boter
- 120 g griessuiker
- Enkele druppels vanille extract
- 250 g gezeefde patisseriebloem
- Snuifje zout
- 10 g bakpoeder
Bereiding:
- Warm de oven voor op 180°C.
- Meng de frambozenazijn met de amandelmelk en laat een paar minuten gisten, zo krijgt de melk iets meer binding.
- Meng de plantaardige boter met de suiker en vanille en klop tot een luchtige massa. Meng er de amandelmelk onder. Zeef er de bloem en bakpoeder onder en meng tot een vloeiend beslag.
- Vul er uw cupcake-vormpjes mee op en bak een twintigtal minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak de botercrème: Meng alle ingrediënten tot een mooie massa (in uw planeetmixer wanneer u deze heeft).
Afwerking:
Schik de afgekoelde cupcakes en werk af met wat botercrème.
Flan-karamel
Moeilijkheid: gemiddeld
Bereidingstijd:
25 minuten
(+12u koeltijd)Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
- Merg van 1 vanillestok
- Ahornsiroop
- Snuifje zeezout
- 40 g maïszetmeel (Maizena)
- 15 g agar agar
8 dl plantaardige melk (kokos, haver, amandel)
Voor de karamelsaus:
- 100 g kokossuiker
- Snuifje zeezout
- Enkele druppels vanille extract
- 30 g water
Bereiding:
- Maak de karamelsaus: Meng alle ingrediënten en breng aan de kook. Laat even mooi doorkoken tot het water verdampt is (karamelliseren).
- Maak de flan: Verdeel het vanillemerg, de ahornsiroop, het zout, het maïszetmeel en de agar agar in een steelpan en meng goed. Meng er de plantaardige melk onder en breng aan de kook. Laat mooi indikken door een zestal minuten op zacht vuur laten doorkoken, terwijl u voortdurend roert.
Afwerking:
Giet de afgekoelde karamelsaus in flanpotjes of ramequin. Verdeel hierover het warme flanbeslag, laat tiental minuten rusten en plaats dan in de koelkast gedurende minimaal 12 uur.
Foccacia Romana met Faux Gras© de GAIA en tomatenconfijt
Moeilijkheid: bovengemiddeld
Bereidingstijd: 45 minuten
(+20u koeltijd)Recept voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 1 plantaardige focaccia (zie hieronder)
- 2 potjes faux Gras© de Gaia
- Snuifje zeezout
- Verse dragon
Olijfolie
Voor de konfijt:
- 4 sjalotten
- 1 dl olijfolie
- 30 g rietsuiker
- 5 cl tomatenazijn
- Zwarte peper
- 200 g tomaten, ontveld en ontpit
Bereiding:
- Maak de focaccia (recept hieronder).
- Maak de konfijt: Reinig de sjalotten en snijd ze in fijne ringen.
- Warm de olijfolie en stoof er de sjalotten in aan. Voeg er de suiker en azijn aan toe en laat ongeveer 15 minuten ‘konfijten’ op zacht vuur. Doe er de tomatenblokjes bij en laat nog een vijftal minuten ‘konfijten’.
- Warm wat olijfolie in de koekenpan en bak er kort de dragonblaadjes in aan tot ze glazig worden, neem gelijk uit de pan en laat uitlekken op een keukendoek. Kruid ze af met wat zeezout.
Afwerking en presentatie:
- Warm de focaccia met wat konfijt.
- Schik daarop sneetjes koude Faux Gras© de GAIA en werk af met de dragonblaadjes.
Recept plantaardige foccacia:
Ingrediënten voor 10 foccacias:
- 1400 gram bloem waarvan:
- 1000 gram tarwebloem
- 300 gram rijstebloem (15%)
- 100 gram soyabloem (5%)
- 1 liter koud water
- 4 gram gedroogde gist
- 10 gram fijn zeezout
- 40 gram extra vergine olijfolie
- 55 gram gedroogde desem
Bereiding:
- Meng de bloemsoorten.
- Doe het water en het zout in de kom van je (planeet)mixer met deegkneder en voeg 1/10 van het bloemmengsel toe.
- Laat de machine zachtjes draaien tot de bloem is opgenomen. Voeg nu de de resterende bloem, de gist en de gedroogde desem toe en laat de machine circa 15 à 20 minuten zachtjes draaien. In de laatste 5 minuten voeg je de olijfolie toe.
- Laat het deeg nu 30 minuten rusten in de mengkom van de mixer, waarbij je om de 10 minuten de kom van de machine enkele keren rond laat draaien.
- Verdeel het deeg in 10 gelijke porties (1 per pinsa), laat minimum zo'n 20 uur rusten in de koelkast op 12°C.
- Maak de foccacia: bestuif je werkblad met wat bloem tegen het kleven Met de toppen van je vingers druk je kuiltjes in het deeg, net zo lang tot je de gewenste ovale vorm en grootte hebt bereikt. Kuiltjes van je vingertoppen mogen blijven.
- bak af: 6 à 7 min op 120°C in voorverwarmde oven.
- Nu zijn de foccacias klaar om te beleggen.