Van de gevestigde Vlaamse politieke partijen wekken, net als in 2014, N-VA, sp.a en Groen het meeste vertrouwen aangaande hun engagement voor dierenwelzijn. Dat leidt GAIA af uit de analyse van de partijprogramma’s en van de antwoorden van de partijvoorzitters op de lijst met 17 vragen die de dierenrechtenorganisatie hen bezorgde. U verneemt er alles over op www.kiezenvoordieren.be, de website die GAIA vandaag lanceert in aanloop naar de regionale, federale en Europese verkiezingen van 26 mei. “Dierenwelzijn staat maatschappelijk op de kaart in ons land”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Politieke partijen zijn zich daar meer en meer van bewust zodat het thema ook politiek aan belang wint.”
N-VA, sp.a en Groen vormen Vlaamse kopgroep
Dankzij de bonus voor Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), die een mooie track record kan voorleggen, en de concrete voorstellen in het N-VA-programma, zonder omwegen en to the point, ligt de partij voor op sp.a en Groen. Eerste achtervolger is Open VLD, die onder meer in een van de partijstandpunten uitdrukkelijk erkent dat alle dieren gelijkwaardig zijn en een waardigheid en recht op welzijn hebben. Op enkele lengtes afstand volgt CD&V. Die partij zet, in vergelijking met de verkiezingen van 2014, enkele stappen vooruit (met als grootste pluspunt het verdienstelijke dierenwelzijnsbeleid van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets). Achtervolgers Vlaams Belang én PvdA, waarvan vooral de laatste zijn stellingen uitvoerig beargumenteert, evolueren in de goede richting, de ene weliswaar meer en overtuigender dan de andere. Maar terwijl alle andere Vlaamse partijen gewonnen zijn voor een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest, is het uitdrukkelijk verzet van PvdA tegen een dergelijk verbod een betreurenswaardig minpunt.
Onverdoofd slachten in Brussel en dieren in de Grondwet
Bijna 9 op 10 Belgen is voorstander van de grondwettelijke verankering van dierenwelzijn in de Grondwet maar voor CD&V is de verankering van dieren in de Grondwet “geen prioriteit”. De enige Vlaamse partij die zich ronduit tegen de grondwettelijke verankering van dierenwelzijn kant, is Vlaams Belang. Ook de Franstalige liberalen van MR willen geen dierenrechten in de Grondwet. Alle andere Franstalige partijen gaan ondubbelzinnig akkoord.
Vlaamse partijstellingen over kooien voor leghennen, dierproeven, dolfinaria, kermispony’s, dierenwelzijn in EU, ...
Als het van CD&V afhangt, komt er de komende legislatuur geen verbod op kooisystemen voor leghennen - dat in tegenstelling tot N-VA waar een verbod op kooisystemen voor legkippen uitdrukkelijk vermeld staat in het partijprogramma. Alle Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een Europese Commissaris voor Dierenwelzijn en voor een Europees verbod op dwangvoederen voor foie gras. Wat dierproeven betreft, scharen alle partijen – met uitzondering van CD&V – zich duidelijk achter de afbouw van het gebruik van primaten, honden en katten. Alle Vlaamse partijen gaan akkoord met een uitdoofbeleid voor dolfijnen in gevangenschap (Brugs dolfinarium) en voor kermispony’s.
cdH, PS en Défi top 3 voor meer dierenwelzijn in Franstalig België
Van de Franstalige partijen trekken cdH (dat kan bogen op de bonus van een uitstekende Waalse minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio en de kiezer een volwaardig dierenwelzijnsprogramma voorlegt), PS (met een uitgebreid hoofdstuk over dierenwelzijn in het partijprogramma dat een waslijst degelijk onderbouwde voorstellen bevat) en Défi de kopgroep. Opmerkelijk: in tegenstelling tot bij Groen komt Dierenwelzijn nagenoeg niet voor in het programma van Ecolo. Het programma van MR bevat enkele waardevolle voorstellen maar die gelden uitsluitend voor het Europese niveau. Alsof Wallonië geen beleid voor méér dierenwelzijn kan of hoeft te voeren, verschuilt de partij zich helemaal onder de Europese paraplu.
Meer partijstandpunten op Kiezenvoordieren.be
De website biedt in het licht van de komende verkiezingen een schat aan informatie over de visie van de politieke partijen op dierenwelzijn, inclusief een bondige duiding door GAIA. Elke voorzitter van de gevestigde politieke partijen kreeg van GAIA een vragenlijst over Dierenwelzijn. De vragen hadden betrekking op de prioriteiten die de dierenrechtenorganisatie naar voren schuift voor de komende legislatuur en die ook terug te vinden zijn in het memorandum van GAIA. De antwoorden van de voorzitters vindt u terug op www.kiezenvoordieren.be. De kiezer vindt er ook het eindrapport dat de huidige drie ministers van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), Bianca Debaets (CD&V) en Carlo Di Antonio (cdH), onlangs van GAIA kregen voor hun beleid, en kan er het memorandum van GAIA voor de regionale, federale en Europese verkiezingen van 26 mei downloaden.
Onder de gevestigde politieke partijen: die partijen die minstens 1 zetel hebben in een van de regionale en/of het federaal parlement: CD&V, Groen,N-VA, Open VLD, Pvda-PTB, sp.a, Vlaams Belang, cdH, Défi, Ecolo, MR, PP en PS. Van de niet-gevestigde, nieuwe partijen, die aan de verkiezingen deelnemen, kregen we antwoorden van DierAnimal en Demain.
[www.kiezenvoordieren.be]: www.kiezenvoordieren.be