“Einde in zicht van educatief waardeloze kermisattractie: alweer stap vooruit voor het dierenwelzijn”
Op 1 januari 2023 is het gedaan met de monotone rondjes die pony's met kinderen op hun rug voortdurend moeten draaien op Vlaamse kermissen en dergelijke. Het Vlaams parlement keurde vandaag het ontwerpdecreet van de Vlaamse regering op initiatief van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) goed. Vanaf 2023 behoren ponycarrousels in Vlaanderen tot het verleden. Het Waalse Gewest (vanaf 2023) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest namen eerder al een verbod aan. “Met andere woorden: over twee jaar zal het hele land vrij zijn van deze oubollige kermisattracties”, zegt een tevreden GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
Kermispony's zijn niet meer van deze tijd. Het draagvlak voor paardencarrousels neemt dan ook zienderogen af. “Educatief zijn dergelijke attracties waardeloos”, zegt Vandenbosch. “Over respect voor de welzijnsbehoeften van paarden, degelijke kennis over paardengedrag en een respectvolle omgang met de dieren, brengen ze volstrekt niets bij. Goed dus dat ze verdwijnen.”
Maatschappelijk verzet
GAIA ijvert al meer dan 20 jaar tegen het gebruik van kermispony’s. Het Koninklijk Besluit betreffende het welzijn van paarden en pony’s op kermissen uit 2013 voorzag reeds een reeks voorwaarden waaraan de carrousels met pony’s moesten voldoen. Die wettelijke voorwaarden werden vastgelegd binnen een werkgroep van de Raad voor Dierenwelzijn waar ook GAIA en de foorkramers deel van uitmaakten: pony’s mochten ‘s nachts niet meer in kleine, donkere vrachtwagens opgesloten worden. Maar in de praktijk worden de wettelijke normen nauwelijks gecontroleerd tijdens kermissen. Bovendien bleven er ethische bezwaren tegen de praktijk om de dieren urenlang rondjes te laten draaien in een lawaaierige, oneigenlijke omgeving en nam het maatschappelijk verzet tegen ponycarrousels toe. Enkele steden en gemeenten troffen plaatselijke maatregelen en steeds meer lokale besturen waren vragende partij voor een duidelijk verbod in heel Vlaanderen.
Elegante uitdoving
Vlaanderen kiest voor een elegante manier om de praktijk te doen uitdoven en voorziet een overgangsperiode tot en met 31 december 2022 . Men voorziet ook een compensatieregeling voor de uitbaters die zullen moeten stoppen. “Daar hebben wij begrip voor. Al hadden wij ze liever onmiddellijk zien verdwijnen.”
Vouwoorkatten met chronische pijn
GAIA verwelkomt minstens evenzeer dat de Vlaamse parlementsleden vandaag ook stemden voor de wettelijke rechtsgrond die de minister van Dierenwelzijn toelaat om bijvoorbeeld het houden en kweken van vouwoorkatten te verbieden. “Bijna alle vouwoorkatten leven constant met chronisch hevige gewrichtspijn omdat ze lijden aan een ongeneeslijke erfelijke aandoening”, verduidelijkt Vandenbosch.