Voor dierenrechtenorganisatie GAIA is het voorstel van decreet – dat vandaag door parlementsleden van meerderheid én oppositie officieel werd ingediend in de Commissie Dierenwelzijn[1] - over het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen een beperkende stap in de goede richting. Dat decreet verbiedt het gebruik van vuurwerk en dergelijke tenzij er een expliciete toestemming is van het gemeente- of stadsbestuur. “Het regionale verbod op vuurwerk gaat uit van een 'nee, tenzij'-principe en is goed nieuws”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Maar nog beter was geweest dat indien een gemeente toelating geeft om vuurwerk te gebruiken, geluidsarm vuurwerk verplicht wordt.”
Vuurwerk is niet zonder gevolgen. Gestresseerd en verward vluchten elke keer weer dieren ver weg van de lichtflitsen en het geknal. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Of erger nog: sterven ze. GAIA ijvert dan ook al jaren voor een verbod op vuurwerk of minstens voor geluidsarm vuurwerk. En niet zonder resultaat: steeds meer lokale besturen beperken of verbieden het gebruik ervan of schakelen over op geluidsarm vuurwerk. “Een regionaal verbod - dat dus verder gaat dan het verbod van een aantal lokale besturen - is absoluut een stap in de goede richting”, aldus Vandenbosch. “De drempel om een uitzondering toe te staan, zal sowieso hoger liggen. En indien er ondanks het verbod toch vuurwerk wordt afgestoken, zal de handhaving gemakkelijker zijn.”
Geluidsarm vuurwerk
“Alleen is het spijtig dat het decreet met geen woord rept over geluidsarm vuurwerk”, gaat Vandenbosch verder. “Wij hadden liever ook een verplichting tot gebruik van geluidsarm vuurwerk gezien tijdens door de overheid georganiseerde, officiële evenementen en op die plaatsen waar de gemeente of stad het gebruik uitzonderlijk toelaat.” Geluidsarm vuurwerk verschilt van traditioneel vuurwerk doordat de luide knallen bij de ontlading gedempt worden. Gecombineerd met een lichtshow, moet dat qua beleving niet onderdoen voor traditioneel vuurwerk. “Een diervriendelijkere oplossing voor wie absoluut vuurwerk wil afsteken.” Dat het aanbod te beperkt zou zijn en de prijs te hoog, vindt GAIA geen argument: “Bij verplicht gebruik zal de vraag uiteraard toenemen en het aanbod stijgen waardoor de prijs zal dalen,” voert Michel Vandenbosch aan.
Het voorstel wordt geagendeerd op de laatste commissie Dierenwelzijn voor het paasreces en finaal gestemd door het parlement tijdens de laatste plenaire vergadering.