“De beelden spreken voor zich”
Vandaag werden de pleidooien gehouden voor de Correctionele Rechtbank van Ieper in de rechtszaak tegen het Tieltse slachthuis Debra-Meat en zijn zaakvoerder Thomas De Roover De Brauwer. De gedelegeerd bestuurder én de vennootschap achter het slachthuis in Tielt moeten zich verantwoorden voor inbreuken op de wetgeving inzake dierenwelzijn, de hygiëne (salmonella) en de volksgezondheid. Vertegenwoordigers van GAIA en Animal Rights (stelden zich burgerlijke partij) woonden de zitting bij.
Meester Anthony Godfroid, advocaat van GAIA, begon zijn pleidooi met het tonen van de undercoverbeelden die Animal Rights begin 2017 naar buiten bracht. Op die beelden is te zien hoe varkens geslagen en geschopt worden, met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen worden gesleept, … . “Wat hier gefilmd werd, was duidelijk geen uitzondering”, pleitte meester Godfroid. “Op elk moment, tijdens elke fase van het slachtproces werd enorm bruut met de dieren omgegaan. Er is hier sprake van een structureel probleem. De beelden spreken voor zich. Het argument van de verdediging dat het allemaal de schuld is van de undercover filmer, terwijl hij op dat moment aan het filmen was, houdt dan ook absoluut geen steek.”
“Een voorbeeld: de laatste fase in de slacht is het broedbad waarbij een varken wordt opgetakeld en dan wordt ondergedompeld in water van 62 graden. Uiteraard moet het varken dan dood zijn. Niet in Tielt: daar werden dieren levend opgetakeld, en levend in het hete water gegooid. Uiteindelijk sterft het varken aan verdrinkingsdood.”
Economische realiteit
Voor de verdediging is veel van wat te zien is op de beelden een gevolg van ‘de economische realiteit’. Via platgetreden argumenten (varkens spartelen altijd als ze gedood worden, de beelden zijn uitzonderingen, …) tijdens ellenlange pleidooien probeerde de verdediging te feiten te vergoelijken en schoof de schuld van de inbreuken in de schoenen van de chauffeurs van transportfirma’s en de man die undercover de wantoestanden filmde.
De verdediging erkent wel dat er inbreuken zijn gebeurd, o.a. geen toezicht van personeel bij duwen varkens in bedwelmingsruimte, automatisch drijfsysteem werd niet correct gebruikt, geen personeel dat erop let of varkens wel dood zijn alvorens het broedbad in te gaan,...
Openbaar Ministerie
Volgens het Openbaar Ministerie zijn de beelden van de begane wreedheden, die niet door de beugel kunnen, waarheidsgetrouw. “Er is geen reden om te twijfelen aan de geloofwaardigheid. Uit het strafdossier blijkt dat de feiten na analyse van de beelden per inbreuk en per tijdstip door de inspectie Dierenwelzijn werden vastgelegd.”Het Openbaar Ministerie vraagt gelet op de ernst van de feiten de strengste financiële straffen.
Verdediging vraagt vrijspraak zoniet opschorting van straf maar het openbaar ministerie wil veroordeling en straf gelet op de ernst van de feiten.
GAIA vzw vraagt 1 euro morele schadevergoeding.
Vonnis op donderdag 19 december om 11 uur.