Sterilisatie of castratie van huiskatten moet verplicht worden. GAIA, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril eisen dat de volgende regering de dramatische situatie van de katten die in asielen gedumpt worden eindelijk aanpakt met concrete maatregelen.
Vorig jaar kwamen 36. 796 katten in de Belgische asielen terecht, waarvan 24.863 zwerfkatten. Bijna 2.000 katten meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit de statistieken van de FOD Dienst Dierenwelzijn. Bijna 4 op 10 katten kregen een spuitje. Dat lot was meer dan drie keer zoveel asielkatten als asielhonden beschoren. "Je huiskat steriliseren of castreren is een kwestie van verantwoord omgaan met je huisdier en moet een burgerplicht worden", onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 207 gemeenten steriliseren zwerfkatten.
GAIA, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril, die een van de grootste dierenasielen van het land beheert, dringen erop aan dat de volgende minister voor Dierenwelzijn het advies van zijn of haar Raad voor Dierenwelzijn volgt. De Raad voor Dierenwelzijn adviseert dat de gemeenten, waar overlast veroorzakende zwerfkatten gesignaleerd worden, bij wet verplicht worden een sterilisatiebeleid te voeren. 207 steden en gemeenten doen dat al. De Raad voor Dierenwelzijn adviseert ook dat wie katten houdt, moet zijn kater en/of kattin verplicht onvruchtbaar laten maken en zijn dieren laten identificeren.
Verplichte sterilisatie huiskatten nodig
De voortdurende stroom katten, die in asielen of op straat gedumpt worden en geen nieuwe thuis vinden, moet gestopt worden. Er moet een grondige mentaliteitsverandering komen. Daar komt niets van terecht zonder wettelijke stok achter de deur. Aan de mensen moet daarom goed uitgelegd worden waarom een wettelijke verplichting tot steriliseren of castreren van huiskatten nodig is. Zwerfkatten komen voort van niet gesteriliseerde of niet gecastreerde huiskatten. Van één kater en één kattin komen jaarlijks 2 tot 3 nestjes van gemiddeld 6 kittens voort. Als men die dieren door de dierenarts niet onvruchtbaar laat maken, komen daar op 4 jaar tijd tot 20.000 kittens van voort. GAIA, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril pleiten ook voor het financieel aantrekkelijker maken van de sterilisatie van huiskatten.
Minder asielhonden
In 2009 moesten de asielen ook nog steeds onaanvaardbaar veel honden opvangen. Toch wijzen de cijfers van vorig jaar op een lichte daling: van 33.668 in 2008 tot 32.346 in 2009 of 1.522 honden minder. Er lijkt zich een voorzichtige trend af te tekenen. Minder honden kregen een spuitje (4.155 in 2009 tegenover 5.447 in 2008). Tien jaar geleden waren dat er nog 7.332. In verhouding werden vorig jaar ongeveer evenveel verloren honden met hun baasjes verenigd dan in 2008 (10.500 van de 17.693 tegenover 10.923). Iets minder honden in de dierenasielen, maar helaas ook minder geadopteerde asielhonden: 17.644 vorig jaar tegenover 17.729 in 2008.
Leg broodfok aan banden
Het aantal ongewenste asielhonden moet veel sterker verminderen. Dat vereist een beleid dat de problemen aan de basis aanpakt: de broodfok moet aan banden gelegd worden. Alleen erkende fokkers, die zich specialiseren in hoogstens twee rassen en bij wie het dierenwelzijn primeert op het geldgewin mogen nog honden fokken.