Image
3 augustus 2020
Elke zomer sterven honden omdat hun baasjes hen alleen in de auto achterlaten (bij warm weer). De auto verandert al snel in een snikhete oven en het dier sterft een langzame en pijnlijke dood. In direct zonlicht loopt de temperatuur in een wagen immers al snel op tot boven de 50°C. Met andere woorden: het autoraam een beetje open laten staan, brengt weinig soelaas. Echter, met de juiste informatie en door opmerkzaam te blijven, is het gemakkelijk om dergelijke tragedies te vermijden, of je nu zelf een dier hebt of niet. Lees onze onderstaande tips aandachtig door.
Je hebt een hond en een auto?
Laat uw hond nooit alleen achter in de wagen. Bij warm of matig warm weer kan de temperatuur binnen snel stijgen, ook als de wagen in de schaduw staat en zelfs met een open raam.
Als de buitentemperatuur bijvoorbeeld 21°C is, bereikt de temperatuur in uw auto 32°C in slechts 10 minuten, 40°C in 30 minuten en 45°C na een uur. Bij hogere buitentemperaturen versnelt alles: het duurt slechts enkele minuten voordat uw auto getransformeerd wordt in een dodelijke oven voor uw hond.
Honden raken warmte minder gemakkelijk kwijt dan de mens want ze zweten enkel via hun pootjes en snuit. Hun lichaam houdt warmte vast en hierdoor raken ze sneller oververhit. Symptomen van een hitteberoerte bij honden zijn hijgen, kwijlen, ademhalingsmoeilijkheden, bewusteloos raken en stuiptrekkingen. Hitteberoertes kunnen ook ernstige schade toebrengen aan de hersenen, het hart, de darmen, de lever en de nieren. Om elk risico te vermijden: laat je hond niet alleen achter in de wagen!
Zorg er (bij hoge temperaturen) ook steeds voor dat uw hond genoeg water drinkt en bezorg hem/haar eventueel een fris gevoel door een beetje water aan te brengen op zijn/haar vacht.
Getuige van een hond in een snikhete wagen?
Als u een hond alleen in een wagen ziet, moet u onmiddellijk handelen: er staat een hondenleven op het spel.
Je belt de politie op om een geval van dierenverwaarlozing te melden en verzoekt de politie dringend tussen te komen om de hond te bevrijden. Dierenverwaarlozing is een misdrijf waarvan de bestraffing voorzien is in de dierenwelzijnswet van 1986. De politie heeft dus het recht én zelfs de plicht om één van de ramen open te breken om de verwaarlozing te stoppen. Het probleem is echter dat oproepen over dieren meestal de laagste prioriteit krijgen. Daarom kan je de politie melden dat je niet zal kunnen weerstaan aan de drang om de hond te redden en een van de ramen te vernielen, als ze niet snel aanwezig zijn. Het is daarbij van belang dat je in het proces-verbaal, dat eventueel zal opgesteld worden, vermeldt dat je de politie uitdrukkelijk hebt meegedeeld dat je één van de ramen zou vernielen indien men niet snel genoeg ter plaatse was.
Je breekt het raam en bevrijdt de hond. Maak beelden zodat je zeker kan bewijzen dat het een geval van overmacht was: zonder uw handelen zou de hond gestorven zijn!
Zodra het dier veilig is, breng je hem/haar best naar een plek in de schaduw. Geef het dier onmiddellijk iets te drinken en zorg voor verkoeling zoals water (opgelet: geen ijs!). Ook een natte doek over de hond zijn poten en buik leggen kan helpen. Breng de hond dan naar de dichtstbijzijnde dierenarts.