Woensdagavond raakte bekend dat de Peruaanse autoriteiten hebben geweigerd katje Lee in Peru in quarantaine te plaatsen. Volgens GAIA en Anthony Godfroid, de advocaat van Selena Ali (23 jaar), heeft het FAVV de verkeerde documenten overhandigd aan SENASA, de Peruaanse tegenhanger van het FAVV. "De Peruaanse gezondheidsautoriteiten werden doelbewust om de tuin geleid door het FAVV. Dit is een bewuste boycot", zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. De dierenrechtenorganisatie hoopt dat Peru met de juiste documenten akkoord gaat om de kat in preventieve quarantaine te plaatsen.
Het geval van Kitten Lee neemt een Kafkaiaanse draai. Omdat Lee bij de uitvoer naar België niet beschikte over het SENASA-certificaat voor export, zou de kat in principe niet terug kunnen keren. Er worden wel uitzonderingen toegestaan. Daarvoor vraagt de Peruaanse overheid wel certificaten van gezondheid en vaccinatie waarover de kat beschikte toen hij Peru verliet. Op basis daarvan volgt een evaluatie. Enkel indien de kat over de nodige invoerdocumenten beschikt, zou die Peru mogen binnenkomen.
Bewuste boycot
Maar die documenten zouden volgens Godfroid niet verleend zijn door het FAVV aan SENASA. “Het overgemaakte certificaat dateert van maart. Dat is uiteraard al vervallen, want het is maar vijftien dagen geldig. Nu is er sprake van import van een kat afkomstig uit de Europese Unie naar Peru. Daarvoor moet er een exportcertificaat van een veterinaire autoriteit uit een EU-lidstaat verschaft worden. Daarbij heeft het FAVV de sleutel in handen. Maar zoals ik gevreesd had, geeft de instantie dat niet. Zo kan het de importweigering bekomen. Dit is een bewuste boycot. Het FAVV wenst de rechter op het verkeerde been te zetten.”
Daarom besloot Godfroid zelf de juiste documenten te bezorgen aan de Peruviaanse gezondheidsinstanties. Dat houdt onder meer de bewijzen van het aanmaken van antilichamen, het bewijs voor de rabiës-vrijheid van België én het Belgisch paspoort van de kater. De raadsman hoopt dan ook dat die de lokale autoriteiten kan overtuigen om Lee alsnog te ontvangen. “Ik denk wel dat SENASA nu wel toestemming zal verlenen.” De terugkeer van Lee met baasje Selena zal dan wel pas op 1 juli zijn, want het luchtruim van Peru is nog tot en met 30 juni gesloten.
Ter herinnering: Selena was in Peru toen de Covid-19-crisis uitbrak. Tijdens haar repatriëring besloot ze haar kat Lee mee terug te nemen naar België. Het FAVV werd op de hoogte gebracht van de aankomst van Lee op het grondgebied en eiste euthanasie op onder het voorwendsel dat de kat minder dan drie maanden eerder tegen hondsdolheid was ingeënt. Sinds enkele weken vraagt GAIA dat Lee wordt gespaard. Volgens de Europese wetgeving mag euthanasie alleen worden uitgevoerd als quarantaine, repatriëring en andere alternatieven onmogelijk blijken. Dat is hier niet het geval. De pleidooien in deze zaak vinden morgen om 10 uur plaats bij de Nederlandstalige Rechtbank van Eerste Aanleg in Antwerpen.