Vandaag viel de uitspraak in de zaak tegen het slachthuis van Tielt. Zowel de zaakvoerder Thomas De Roover De Brauwer als het slachthuis zelf worden elk door de correctionele rechtbank van Ieper veroordeeld tot een boete van 16.000 euro waarvan de helft met uitstel. De undercoverbeelden, gemaakt door Animal Rights, werden verworpen als bewijsmateriaal. De burgerlijke partijstelling van GAIA en Animal Rights werd ontvankelijk verklaard. Beide burgerlijke partijen krijgen 1 euro morele schadevergoeding. “Gemengde gevoelens overheersen”, erkent GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
Het waren undercoverbeelden van Animal Rights die de wantoestanden in het slachthuis aan het licht brachten. Op die beelden is te zien hoe varkens geslagen en geschopt worden, met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen worden gesleept, … . 26 april 2017 diende GAIA samen met Animal Rights een strafklacht in. Vandaag viel in Ieper de uitspraak.
Ernstig en onaanvaardbaar
De undercoverbeelden werden door de rechter als onbetrouwbaar gekwalificeerd en konden niet als bewijsmateriaal dienen. Maar het is wel op basis van die beelden dat de Vlaamse inspectie Dierenwelzijn het slachthuis inspecteerde en gelijkaardige inbreuken vaststelde. Op basis van die vaststellingen worden zaakvoerder Thomas De Roover De Brauwer en het slachthuis veroordeeld tot strenge geldboetes. “De feiten zijn onaanvaardbaar en ernstig”, sprak de rechter. “Zeker voor een slachthuis van die omvang. De bedrijfsleider en het bedrijf zelf zijn zwaar te kort geschoten.”
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “De zaakvoerder en het slachthuis werden hoe dan ook veroordeeld omwille van zware tekortkomingen en ernstige fouten waardoor de dieren niet correct behandeld konden worden, erkende de rechtbank. De geldboetes lijken licht maar zijn wettelijk gezien de maximale boetes. Daarom ook dringen wij er bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op aan dringend maatregelen te nemen om de strafbepalingen te verhogen. Ook belangrijk: onze burgerlijke partijstelling wordt erkend. De rechtbank erkent dus dat wij de belangen van weerloze dieren, die uiteraard voor zichzelf niet kunnen opkomen, mogen behartigen in de rechtbank. Uiteraard ben ik wel ontgoocheld dat de man die de wreedheden vastlegde met vele zonden van Job wordt beladen. Het zich toch wel behoorlijk scheef als de privacy van dierenbeulen belangrijker geacht wordt dan de verschrikkingen die weerloze dieren ondergaan.”
Meester Anthony Godfroid, advocaat van GAIA: “Ik ben tevreden met de uitgesproken straffen. Zowel het slachthuis als de zaakvoerder/ceo zijn veroordeeld tot de maximumstraf onder de dierenwelzijnswet. De realiteit is dat zonder de beelden het nooit tot een veroordeling was gekomen. Deze zaak moet een signaal zijn voor de Vlaamse inspectie Dierenwelzijn om slachthuizen veel grondiger en regelmatiger te controleren.”