Image
2 september 2018
### Volgende prioriteit: versterken van het lokale dierenwelzijnsbeleid
Opgericht in 1992 telt dierenrechtenorganisatie GAIA vandaag meer dan 50.000 leden. Met het overschrijden van deze symbolische kaap, versterkt GAIA zijn positie als de grootste Belgische ledenorganisatie die opkomt voor dierenwelzijn en dierenrechten. “De prioriteiten van GAIA genieten vandaag de steun van de overgrote meerderheid van de bevolking (variërend van + 70% tot + 90% naargelang het thema). Dat blijkt herhaaldelijk uit representatieve opiniepeilingen, uitgevoerd door gespecialiseerde onderzoeksbureaus”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. In het licht van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober mikt GAIA ook op lokaal niveau op een sterk dierenwelzijnsbeleid.
“Met ongeveer evenveel Nederlandstalige als Franstalige leden in nagenoeg alle geledingen van de samenleving, vormen we vandaag meer dan ooit de stem der stemlozen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Die brede steun blijft zeer belangrijk, want de komende jaren staan ons nog grote uitdagingen te wachten”, voegt Vandenbosch toe.
Grote vooruitgang
Tijdens de huidige legislatuur boekte GAIA grote vooruitgang. Enkele voorbeelden: onverdoofd slachten werd in Vlaanderen en Wallonië bij wet verboden, de sterilisatie van katten is in het hele land verplicht en pelsdieren mogen in België niet langer gekweekt worden voor bont. De Brusselse regering besliste proeven op honden, katten en primaten te verbieden en pony’s mogen in het Brusselse Gewest geen rondjes meer draaien op kermissen. De Vlaamse regering besliste ook nog het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras te verbieden. Dwangvoederen voor foie gras werd ook in het Brussels Gewest verboden. En de Waalse regering besliste de legkippenhouderij in batterijkooisystemen te verbieden. Eerder al bekwam GAIA in België het verbod op wilde dieren in circussen (2013), het Europese verbod op de handel in zeehondenproducten (2009) en de handel in cosmetica getest op dieren (2013). Dierenwelzijn is niet langer een Landbouwbevoegdheid. Sinds de verkiezingen van 2014 hebben Vlaanderen en Wallonië een volwaardige minister van Dierenwelzijn en het Brussels Gewest een staatssecretaris voor Dierenwelzijn.
Dierenwelzijn steeds belangrijker in België
“In een kwarteeuw GAIA staat Dierenwelzijn onmiskenbaar op de breed maatschappelijke en politieke agenda”, weet Michel Vandenbosch. “We gaan vooruit maar het Koninkrijk der Belgen is nog geen aards paradijs voor dieren. Er is nog veel werk aan de winkel.”
Noot: GAIA krijgt géén eurocent overheidssubsidie en is voor zijn werking volledig afhankelijk van de financiële steun van zijn leden, giften en legaten voor zijn acties en campagnes, en de onmisbare hulp van 200 sterk geëngageerde vrijwilligers.
Word lid via www.gaia.be/nl/word-lid