"DierAnimal zal zich moeten bewijzen”
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft kennis genomen van de oprichting van de unitaire partij DierAnimal in ons land. Voor GAIA is de oprichting van die politieke partij een bijkomende bevestiging dat dierenwelzijn en dierenrechten aan maatschappelijk én politiek belang winnen. “Wij wensen de oprichters veel succes maar ze zullen zich moeten bewijzen en aantonen dat ze meer zijn dan louter een trendy idee of een eendagsvlieg”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch afwachtend.
Dieren en hun welzijn worden steeds belangrijker binnen onze samenleving. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat burgers, die vinden dat bestaande partijen te weinig aandacht besteden aan dierenbelangen, een politieke partij oprichten. Ze worden daarbij ook geïnspireerd door voorbeelden uit het buitenland.
Nog veel dierenleed
Naast het stijgende maatschappelijke belang, wordt dierenwelzijn ook steeds belangrijker op de politieke agenda. En daar zit de laatste staatshervorming voor iets tussen. In 2014 werd de bevoegdheid Dierenwelzijn overgeheveld naar de regio’s én gescheiden van Landbouw. “Dat heeft tot een nooit eerder geziene positieve dynamiek geleid”, zegt Vandenbosch. “De drie regionale ministers van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA) voor Vlaanderen, Bianca Debaets (CD&V) voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Carlo Di Antonio (cdH) voor Wallonië nemen hun bevoegdheid zeer ernstig. Alle drie hebben ze voor meer dierenwelzijn gezorgd in ons land. België heeft op die manier een inhaalbeweging gemaakt en behoort niet langer tot de kneusjes van de Europese klas.”
Radicaal idealisme
GAIA benadrukt dat er –ondanks de vooruitgang – nog heel wat werk aan de winkel is. “Er is in ons land nog heel wat dierenleed dat schreeuwt om oplossingen waar de politiek in belangrijke mate kan toe bijdragen.” GAIA ijvert er dan ook voor dat alle partijen, en zeker de gevestigde, dierenrechten en dierenwelzijn hoog op de politieke agenda plaatsen. “Als dierenrechtenorganisatie juichen wij elke politicus en politieke partij die zich inzet voor meer dierenwelzijn toe. In dat opzicht hopen we dat de komst van DierAnimal anderhalf jaar voor de regionale verkiezingen de gevestigde partijen zal aanvuren zich sterker en volwaardig in te zetten voor de dieren. Hun programma oogt radicaal idealistisch- met enkele interessante ideeën zoals de zogenaamde wreedheidstaks - maar dat is perfect legitiem in het licht van de omvang van het dierenleed. Bovendien kan ons politieke landschap wel wat radicale zuurstof gebruiken als het op dierenwelzijn aankomt”, besluit de GAIA-voorzitter.