Vandaag wordt de World Federation for Animals (WFA) officieel gelanceerd. GAIA is mede-oprichter en stichtend lid van deze gloednieuwe Wereldfederatie voor Dieren. Voor België zetelt GAIA in het bestuur van WFA dat tot hiertoe zo’n 19 representatieve organisaties uit Europa, Amerika, Afrika, Azië, Australië en Oceanië telt, die opkomen voor de dieren, hun welzijn en hun rechten. "Ook dieren verdienen bescherming op het niveau van de Verenigde Naties, de Wereldbank en dergelijke, zoals dat het geval is met bv. klimaatverandering, milieubescherming, honger en armoede in de wereld”, vindt GAIA-voorzitter en WFA-bestuurslid Michel Vandenbosch. “Dat bewijst de huidige pandemie meer dan ooit: als we de volgende zoönose willen vermijden, moeten we dringend anders omgaan met de dieren en met de natuur."
Dierenbescherming, dierenwelzijn en dierenrechten zijn maatschappelijke kwesties van mondiaal belang. Het was dan ook tijd om een wereldorganisatie op te richten die zich focust op die thema's.
Meer dierenwelzijn voor meer natuur
Dat de World Federation for Animals vandaag gelanceerd wordt, is geen verrassing. "De start van de UNEA 5 (The United Nations Environment Assembly) is het ideale moment", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Zeker omdat die vergadering als centraal thema het beschermen van de natuur heeft (Strengthening Actions for Nature to Achieve the Sustainable Development Goals). Als we vandaag één ding geleerd hebben uit de globale gezondheidscrisis dan is het dat natuur en dierenwelzijn inherent verbonden zijn met elkaar.”
De WFA wordt geen praatclubje op hoog niveau maar wil via grondige analyses, wetenschappelijke studies en doelgerichte acties en campagnes ertoe bijdragen dat het dierenwelzijn wereldwijd hoger op de agenda komt.
Meer info via www.wfa.org.