ELISE MERTENS EN NATALI BROODS ONDERSTEUNEN CAMPAGNE TEGEN FOIE GRAS
Dierenrechtenorganisatie GAIA lanceerde dit jaar een campagne tegen de consumptie van het barbaarse product foie gras. GAIA kan daarvoor rekenen op de steun van onder meer tennisster Elise Mertens en actrice Natali Broods. “Als sporter moet je vaak pasta eten, maar zoveel is onwezenlijk! Dit MOET een gans eten om foie gras op jullie feesttafel te krijgen. Is foie gras eten zoveel dierenleed waard?”, vraagt Elise Mertens zich af op Instagram. Naast de online campagne #nietopmijntafel waren ook twee radiospots van GAIA te horen op bijna alle nationale radiozenders.
Steeds meer Belgen beseffen dat dierenleed inherent is aan de productie van foie gras[1] want de consumptie van foie gras daalt. Dat blijkt uit de cijfers van marktonderzoeksbureau GFK. In 2019 werd in België 229.100 kilo foie gras gekocht. In 2017 was dat nog 257.100 kilo. Ook het aantal gezinnen dat foie gras koopt, daalt: van 703.000 in 2017 tot 623.000 in 2019. “Onze campagnes werpen vruchten af”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Maar we blijven mensen sensibiliseren want de strijd is pas gewonnen als er geen foie gras meer wordt geconsumeerd, geproduceerd én verkocht[2]. De steun van mensen zoals Elise Mertens en Natali Broods is dan ook van groot belang voor ons.”
Via #nietopmijntafel riep GAIA iedereen op om het duidelijke statement te maken. Tal van influencers, waaronder Elise Mertens en Natali Broods, gingen in op de oproep en maakten duidelijk aan hun volgers dat er bij hen geen foie gras op tafel komt. Via www.nietopmijntafel.be kan iedereen bovendien het manifest ‘Niet op mijn tafel’ ondertekenen.
Daarnaast liepen op Qmusic, Studio Brussel, Joe, MNM en Radio 1 twee radiospots van GAIA die benadrukken dat zelfs een klein beetje foie gras eten één keer per jaar lijdt tot dierenleed. “De meeste mensen die foie gras eten, doen dat slechts één keer per jaar, tijdens de eindejaarsperiode”, aldus De Greef. “Omdat zelfs één keer per jaar te veel is, moedigen wij consumenten aan om te breken met de wrede en hardnekkige gewoonte om foie gras te eten.”
Verkoop Faux Gras ® de GAIA stijgt
GAIA’s plantaardige alternatief Faux Gras® de GAIA bestaat intussen in twee smaken: klassiek en met veenbessen. De verkoop stijgt jaar na jaar. In 2017 lagen er 354.752 doosjes in de winkelrekken, in 2020 waren dat er 575.598. “Het grootste bewijs dat ook producten zonder dierenleed, lekker bevonden worden”, besluit De Greef.
[1] Eenden die dienen voor de productie van foie gras krijgen gedurende 12 dagen tot een kwart van hun eigen lichaamsgewicht als voedsel. Artisaal of niet-artisanaal, handmatig toegediend of met een Pneumatische pomp: foie gras is de lever van een ziek dier. De eenden lijden allemaal aan leversteatose en eindigen met een lever die tien keer groter is dan normaal.
[2] In Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slaagde GAIA er in om een wettelijk verbod op dwangvoederen voor de productie van foie gras te doen goedkeuren. In Vlaanderen is het ten laatste op 1 december 2023 afgelopen met dwangvoederen voor foie gras. We gaan nu nog een stap verder en vragen een verbod op de verkoop en import van foie gras geproduceerd door dwangvoederen. Intussen blijven we uiteraard ook ijveren voor een verbod op dwangvoederen in Wallonië.