Broodfokster Priscillia Blairon uit Oostende / Ardooie werd vandaag door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot een boete van 6.000 euro. Volgens het vonnis mag ze ook drie jaar geen honden meer houden (ook haar eigen honden niet meer) en tien jaar geen dieren kweken. Haar zaak, Dogs and Friends & co, krijgt een boete opgelegd van 8.000 euro. GAIA’s burgerlijke partijstelling werd aanvaard en de dierenrechtenorganisatie krijgt 79 euro schadevergoeding toegekend. “Wie niet horen wilt, moet voelen”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Mevrouw Blairon is een dierenverwaarlozer pur sang. Keer op keer lapte ze haar laars aan de dierenwelzijnsnormen. De honden die bij haar weggehaald werden, waren verwaarloosd, niet gesocaliseerd en enorm angstig. Dat bewijzen de foto’s hier in bijlage. We hadden liever gezien dat ze een levenslang verbod had gekregen op het houden van alle dieren.”
Op 17 maart 2017 diende GAIA een strafklacht in bij de Procureur des Konings van West-Vlaanderen, afdeling Ieper, tegen de hondenfokkerij “Dogs and Friends” uitgebaat door Priscillia Blairon. Die werd op 16 maart op bevel van de Inspectie Dierenwelzijn van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts volledig ontruimd en de politie haalde er 81 honden weg. Het ging om dalmatiërs, cockerspaniëls en beagles die zich in uiterst droevige omstandigheden bevonden.
Dierenverwaarlozer
Ook GAIA ontving vele meldingen van bedrogen kopers over deze broodfokster, die al jaren een kwalijke reputatie als dierenverwaarlozer geniet. “De ‘kwekerij’ van Priscilla Blairon was een walgelijke en vuile boel, dieren met te lange nagels werden gehouden op een ongeschikte betonnen vloer zonder meer”, aldus Vandenbosch. “De uitbaatster is onbekwaam en heeft geen enkel benul van de welzijnsbehoeften van honden.”
Nooit nog honden verhandelen
Eerder dit jaar velde de Raad van State een duidelijk arrest: Blairon mag nooit nog honden verhandelen en nooit een nieuwe kwekersvergunning bij de Dienst Dierenwelzijn aanvragen. Dat arrest kwam er nadat Blairon een procedure startte bij de Raad van State voor de schorsing / vernietiging van het ministerieel besluit tot de intrekking van haar erkenning. Ter ondersteuning van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de Vlaamse regering kwam GAIA tussen in de procedure voor de Raad van State.