Exact een jaar geleden lanceerde GAIA zijn campagne ‘Red de kangoeroe’. De bosbranden in Australië vormden een extra motivatie voor GAIA om door te zetten. “Een week geleden riepen we de mensen op om de supermarkten te contacteren die nog kangoeroevlees verkopen”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Er werd massaal gehoor gegeven aan onze oproep: de supermarkten werden overspoeld met Facebookberichten, e-mails en telefoontjes.” Achtereenvolgens haalden Carrefour, Makro, Cora, Match en Spar kangoeroevlees uit de rekken (op amper een week tijd). Ook de Facebookpagina van federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) blijft niet gespaard. “Wij vragen dat minister Muylle de import van kangoeroevlees verbiedt. Voorlopig reageert ze enkel door de Europese paraplu open te trekken. Bijzonder jammer.”
Geschat wordt dat de bosbranden het leven (zullen) kosten aan een miljard dieren, onder meer kangoeroes. Ondanks die harde cijfers, gaat in Australië de bijzonder wrede commerciële kangoeroejacht gewoon door. De kangoeroejacht vindt 's nachts plaats, vanop grote afstanden, op bewegende doelwitten. Omdat jagers er vaak niet in slagen het dier onmiddellijk te doden, veroorzaken de schotwonden heel veel leed. Gewonde dieren slagen er soms in te ontsnappen en zijn veroordeeld tot een lange lijdensweg. Erger nog, kogels kunnen de keel, kaak, neus of oren raken.
In 2020 plant de Australische regering ongeveer 6 miljoen kangoeroes te laten doden. “Alsof de kangoeroejacht op zich al niet wreed genoeg is, is zelfs in tijden van uiterste nood het buideldier een doelwit. Alsof er nog niet genoeg Joeys hun moeder verloren, wordt hun moeder nu ook nog gedood door de kogel. Het is een regelrechte schande”, zegt De Greef.
De verantwoordelijkheid van België
En spijtig genoeg draagt ons land een verpletterende verantwoordelijkheid. België alleen al was in 2016 goed voor 27% van die Australische vleesexport. Dat betekent dat ons land op één jaar tijd meer dan 632 ton kangoeroevlees heeft geïmporteerd, goed voor 180.000 kangoeroes(!). Die import leverde in 2016 meer dan 4.300.000 Australische dollar of ongeveer 2.700.000 euro op. Federaal minister van Economie Nathalie Muylle kan een handelsverbod invoeren. “Ze zegt dat het aan Europa is om zo een verbod op te leggen maar dat is nonsens”, weet De Greef. “België voerde in 2008 een handelsverbod in op zeehondenbont en verbood in 2006 al de handel in honden- en kattenbont.” Ook het parlement kan via een wetsvoorstel de import van kangoeroevlees verbieden.
GAIA richt zijn pijlen ook op Colmar. “Ze blijven kangoeroevlees op hun menu zetten, ondanks de horror. We hebben alle supermarkten overtuigd om dat martelvlees uit de rekken te halen. Als Colmar GAIA een beetje kent, weten zij dat wij niet opgeven tot ook zij ophouden met de verkoop.”
Meer informatie over de campagne kan je vinden via www.reddekangoeroe.be.