Verander de wet en verbied rituele slachtingen zonder verdoving." Die boodschap verstuurde GAIA eind vorige week per post naar 219 Belgische politici. In een audiofragment, dat ook op de nationale radiozenders te horen zal zijn, vertelt een bang schaap over hoe hij beseft dat hij onverdoofd geslacht zal worden. De harde getuigenis moet de Belgische politici wakker schudden en oproepen om de wet aan te passen, zodat rituele slachtingen zonder verdoving verboden worden.
Op dinsdag 15 oktober vindt het jaarlijkse Offerfeest plaats. Opnieuw zullen er duizenden schapen ritueel geslacht worden... Zonder verdoving. Volgens de Belgische en Europese wet moeten dieren verdoofd worden voor het slachten, om hen zo onnodig lijden te besparen. Enkel voor rituele slachtingen hoeft dat niet.
Daarom voert GAIA opnieuw campagne. De dierenrechtenorganisatie wil de Belgische politici wakker schudden en hen doen inzien dat dieren ook voor een geloofsovertuiging niet onnodig moeten lijden. Die boodschap brengt GAIA naar 219 Belgische politici over met een brief en daarbij een pakkend geluidsfragment: een weinig tot de verbeelding overlatende getuigenis van een schaap dat beseft hoe hij naar de slachtbank wordt gedragen, om zonder verdoving zijn keel te laten oversnijden. Met die boodschap wil de dierenrechtenorganisatie de Belgische politici overtuigen om de strijd aan te gaan tegen rituele slachtingen zonder verdoving. De boodschap wordt ook tot bij het grote publiek gebracht met een radiospot die vanaf 10 oktober op de nationale zenders zal te horen zijn.
Via deze link kunt de spot beluisteren.
Dagelijks worden er nog honderden dieren in Belgische slachthuizen onverdoofd geslacht. Duizenden schapen ondergaan jaarlijks hetzelfde lot tijdens het islamitische offerfeest. Ook nu staat hen dat vreselijke lot te wachten. De dieren lijden pijn, angst en ervaren andere ongemakken, zelfs wanneer de slachting volgens 'de regels van de kunst' wordt uitgevoerd. Daarom roept GAIA de politici op om geen uitzondering meer te maken voor rituele gebruiken.
9 op 10 Belgen pro verbod op slachten zonder verdoving
GAIA strijdt al langer tegen het slachten van dieren zonder verdoving. In 2011 slaagde de dierenrechtenorganisatie erin om te filmen in verschillende tijdelijke slachtinrichtingen die voor het Offerfeest waren opgezet. In alle inrichtingen werd ritueel geslacht zonder verdoving. De compilatiefilm 'Ze lijden niet, mijnheer...' toont het extreme lijden van onverdoofd geslachte dieren.
Vorig jaar liet GAIA door IPSOS een opiniepeiling uitvoeren. Daaruit blijkt dat 88 procent, ofwel bijna negen op de tien Belgen, wil dat dieren verdoofd worden voor ze ritueel geslacht worden. 72 procent van de Belgen wil geen vlees eten van onverdoofd geslachte dieren. Dat is zelfs 6 procent meer dan een eerdere opiniepeiling in 2006. Een overgrote meerderheid, over de politieke partijgrenzen heen, wil dat de wet met betrekking tot dierenwelzijn wordt aangepast.
Vlees van onverdoofd geslachte dieren komt op ieders bord terecht
Niet alleen moslims en joden eten vlees van onverdoofd geslachte dieren. Datzelfde vlees komt ook op het bord van andere consumenten terecht. En dit zonder speciaal label. In ons land worden 92 procent van de schapen, 21 procent van de kalveren en 10 procent van de runderen gekeeld zonder verdoving. Dat is goed voor meer dan 250.000 dieren per jaar. Consumenten die geen vlees willen eten van onverdoofd geslachte dieren kunnen onmogelijk het onderscheid maken.
Verdoving wordt al aanvaard in moslimlanden
In verschillende moslimlanden wordt verdoving van de dieren al aanvaard. Indonesië, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië aanvaarden verdoving van dieren, op voorwaarde dat het dier goed uitbloedt en niet sterft door het effect van de verdoving. Nieuw-Zeeland exporteert het meeste halal schapenvlees er wereld. Alle ritueel geslachte dieren worden daarbij verdoofd. In Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Ijsland mag enkel verdoofd geslacht worden. Waarom kan dat in België niet?
GAIA roept de Belgische politici op om zelf ook in actie te schieten. Het wordt tijd dat het onverdoofd slachten niet meer genegeerd wordt. Het wordt tijd dat er geen uitzondering meer wordt gemaakt voor rituele slachtingen. Dieren mogen niet onnodig lijden voor ze gekeeld worden.