"Dat een lid van GAIA voor het behoud van onverdoofd slachten en dus tegen het voorkomen van vermijdbaar dierenleed stemt, is onaanvaardbaar”
Brussels parlementslid voor Les Engagés en burgemeester van Ganshoren, Pierre Kompany, wordt met onmiddellijke ingang van de ledenlijst van GAIA geschrapt. Dat heeft de Raad van Bestuur van de dierenrechtenorganisatie vandaag beslist.
Pierre Kompany stemde vorige vrijdag in plenaire zitting van het Brussels Parlement tegen het voorstel van ordonnantie voor een verbod op onverdoofd slachten, dat met 42 stemmen tegen, 38 stemmen voor en 8 onthoudingen werd verworpen. Voor GAIA deed dat de deur dicht.
ONAANVAARDBAAR
“Het stemgedrag van de heer Kompany schaadt de elementaire welzijnsbelangen van duizenden onverdoofd geslachte schapen en runderen die mede door hem wetenschappelijk aangetoonde extreme pijn en aanzienlijk lijden zullen blijven ondergaan in het slachthuis van Anderlecht. Dat een lid van GAIA in zijn hoedanigheid van parlementslid voor het behoud van het onverdoofd slachten en dus tegen het voorkomen van vermijdbaar dierenleed stemt, is dan ook onaanvaardbaar”, verklaart GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
PRULLENMAND
Zo verwees de heer Kompany, net als de andere tegenstemmers bij Les Engagés en bij andere partijen, de wetenschappelijke consensus dat onverdoofd slachten de dieren hevig doet lijden en ook manifest meer lijden teweegbrengt in vergelijking met de correcte toepassing van de methode van bedwelming, naar de prullenmand. Dat dus terwijl de methode met bedwelming bij de dieren het minste pijn en lijden veroorzaakt in vergelijking met andere methoden. Die consensus werd meermaals bevestigd door de hoogste gerechtshoven, het EU-Hof van Justitie en het Belgisch Grondwettelijk Hof.
Blijkbaar primeren traditionele religieuze gebruiken, die dieren doen lijden hoewel dat leed kan vermeden worden, voor de heer Kompany boven het vermijdbare, wetenschappelijk aangetoonde dierenleed. Pierre Kompany koos partij tegen het dierenwelzijn. Dat strookt totaal niet met de ethische waarden en doelstellingen van GAIA.
DEUR DICHT
GAIA ondernam tevergeefs verschillende pogingen, telefonisch en per mail, om met de heer Kompany over de kwestie van het onverdoofd slachten te overleggen en bezorgde hem ook schriftelijk informatie over het dierenleed dat onverdoofd slachten veroorzaakt. Tevergeefs. Dat Pierre Kompany vrijdag tegen een verbod stemde, deed voor GAIA de deur dicht.