Tot voor kort stonden de merken Yves Rocher, L'Occitane en Mary Kay op de lijst van cosmeticamerken die de Humane Cosmetics Standard ondertekend hebben. Hiermee bevestigden Yves Rocher, L'Occitane en Mary Kay dat noch hun eindproducten noch de ingrediënten op dieren getest werden én dat ze een onafhankelijke externe audit toelieten.
Jammer genoeg hebben wij deze merken van onze HCS-lijst moeten schrappen. Deze merken brengen hun producten in China op de markt. In bijna elk land is het mogelijk om cosmetica te verkopen die niet getest zijn op dieren - behalve in China, waar veel producten bij wet verplicht op dieren getest moeten worden.
Het is onwaarschijnlijk dat bedrijven die producten op de Chinese markt willen brengen, dit kunnen doen zonder te testen op dieren (ook al kan het gebeuren via tussenpersonen). L'Occitane en Mary Kay hebben toegegeven dat dat inderdaad gebeurt.
Om die reden is een expliciete voorwaarde om het HCS-label te krijgen toegevoegd: bedrijven mogen geen cosmeticaproducten exporteren om te verkopen op de Chinese markt, tenzij ze kunnen aantonen dat ze van de verplichting tot dierproeven vrijgesteld werden.
GAIA bundelt haar krachten met zusterorganisaties binnen de Europese Coalitie voor de Stopzetting van Dierproeven (ECEAE) om de Chinese overheid te overtuigen haar positie te herzien.
De bedrijven die wel nog op onze lijst staan, beantwoorden nog steeds aan de strikte criteria van de Humane Cosmetics Standard en worden regelmatig en onafhankelijk gecontroleerd op de naleving van de criteria. De merken op de HCS-lijst bieden de consument maximale garantie dat nergens in het productieproces nog dierproeven worden uitgevoerd.
Intussen heeft GAIA regelmatig gesprekken met andere cosmeticamerken. Wij hopen dat we in de nabije toekomst nog meer merken aan onze HCS-lijst kunnen toevoegen.
No Cruel Cosmetics
Sinds 2009 mogen in de EU geen cosmeticaproducten meer verkocht worden die getest zijn op dieren. Uitgezonderd drie testdomeinen, waarvoor het verbod in werking zou moeten treden in maart 2013. Een recent rapport van de Europese Commissie stelt echter voor om het totaalverbod met 10 jaar uit te stellen. Het verbod op dierproeven voor cosmetica wordt dus bedreigd.