GAIA roept ministers en staatssecretaris Dierenwelzijn op om een einde te maken aan deze martelgang
Dierenrechtenorganisatie GAIA onthult choquerende beelden van een rundertransport dat sinds 13 april geblokkeerd is aan de Bulgaars-Turkse grens. Deze onaanvaardbare situatie toont niet alleen de extreme verwaarlozing en het onnoemelijke leed van de dieren in kwestie, ze vormt ook een zware inbreuk op de Europese regelgeving met betrekking tot het welzijn van dieren tijdens transport. In het kader van de campagne die GAIA momenteel samen met Eurogroup for Animals voert tegen verre veetransporten van levende dieren, vraagt GAIA met aandrang aan de ministers en staatssecretaris van Dierenwelzijn om een einde te maken aan deze lijdensweg.
De beelden die vandaag onthuld worden, tonen de erbarmelijke staat van deze dieren die, nadat ze een transport van 5 dagen doorstaan hebben, nu al 15 dagen en nachten aan hun lot worden overgelaten. De runderen die op 8 april vertrokken zijn vanuit België, hebben honger en dorst en staan in een berg van hun eigen uitwerpselen.
Dit transport van Belgische vetmestrunderen bestemd voor de Turkse markt, is het allereerste sinds de aankondiging van het akkoord door federaal minister van Landbouw, Willy Borsus, in november vorig jaar. Destijds sprak de minister in lovende termen over deze “mooie opportuniteit voor onze producenten die zwaar getroffen zijn door de crisis” en “het bewijs van de kwaliteit van onze veestapel, onze sanitaire veiligheid en onze traceerbaarheid.”
Volgens de resultaten van een onderzoek dat door onze collega’s van Eyes on Animals werd gevoerd tussen 2010 en 2015, zijn 70% van de verre veetransporten tussen de Europese Unie en Turkije niet in regel met de Europese verordening 1/2005 betreffende het transport van dieren.
Deze bijzonder choquerende beelden zijn geen verrassing en geven geen enkele reden tot juichen. “Het allerergste aan dit verhaal is dat de deuren van deze nieuwe markt geopend werden dankzij intensieve onderhandelingen door het FAVV”, verklaart Ann de Greef, Directeur van GAIA. “Duitsland, Nederland en Denemarken hebben gezamenlijk aan de Europese Commissie gevraagd om de regelgeving aangaande het vervoer van levende dieren te herzien. Wij vragen met aandrang aan onze ministers en staatssecretaris van Dierenwelzijn dat België dit voorstel steunt.”